Tahun ni kawan2 jepun nak tumpang buat makan2 hujung tahun dirumah. Tahun lepas pun ada buat jugak...
Begitula kebiasaan orang2 jepun setiap hujung tahun diorang akan mengadakan jamuan makan2 antara keluarga. Tuan rumah plan makan nasi je malam tu, kemudian buat gulai kari, ikan sweet sour, malaysia sarada (pecal), karipap....
Diorang tak bagi buat banyak2 sebabnyer famili diorang pun ada prepare makanan jugak.. Ini antara menu yang sempat ayah tangkap....
Jom kita tengok apa juadah kawan2 lain buat...
Ini adalah hasil kreativiti asben Sachiyo san menulis perkataan "Terima Kasih"..pada cheese kek yang dibuatnyer...Pandai betul!!!..
Dan Yoko san famili buat nabe (sejenis makanan rebus)...nyumm..nyumm sedapnyer dapat makan nabe dimusim sejuk begini. Ni adalah antara makanan yang popular bila tiba musim sejuk di Jepun. Senang je kata orang makanan campak2..bermacam2 jenis sayuran dan seafood. Makan ramai2 memang best!!
Makan-makan ni diadakan pada hari Sabtu lepas, bersama dalam jamuan makan-makan ni adalah famili Nakamura (yang bawak pergi Apple Farm dulu..) jangan kenangla sehari suntuk yuki turun hari tu dan teramat tebalnyer!! Jenuh dorang ngangkut barang2 makan dari rumah dorang!!. Tapi nabe masak bila nak start makan ..segala dapur nak masak semua Yoko angkut dari rumah dia..
2 ulasan:
makan nabe ramai2 best kan.. kita ni member kaisha joe asyik cakap nk makan foods mesia je tapi tak sempat2 agi nk buat kenduri ajak nihonjin ni. time kita free, derang plak bz.huhu
Tula kan..dorang ni memang teringin nak rasa macam mana makanan kita..tu nasib tak buat sambal belacan atau budu..hikhik..
pecal tu pun dah cukup buat dorang hidung berair..hehe..
Catat Ulasan