-----> About me

Foto saya
Ipoh, Perak, Malaysia
Ibu kepada 3 orang hero,Nizarul Mifzal Amin (12 tahun), Nizarul Ikmal Afif (10 tahun) & Nizarul Irfan Aqil (2 tahun ) dan disayangi oleh seorang lelaki yang bergelar suami..Nazaruddin b. Sulaiman.Blog ini dijadikan sebagai satu naskhah istimewa buat anak2 ku tercinta,juga sebagai tinta hati buat suami tersayang.Blog ini mula dibangunkan pada 2009.

-----> Wedding

Daisypath Anniversary Years PicDaisypath Anniversary Years Ticker

-----> My Son's

Lilypie - Personal pictureLilypie

2011-04-30

Doa amalan untuk ibu yang menyusukan anak

Kepada ibu-ibu ang menyusukan anak walaupun dah bermacam-macam usaha anda lakukan untuk memastikan susu sentiasa cukup dan meriah tapi jangan lupa untuk berdoa. Kerana kita tahu bahawa susu itu adalah rezeki yang telah ditetapkan oleh Allah S.W.T untuk anak kita dan dari Dia jugalah kita memohon agar murah rezeki susu untuk anak kita..InsyaAllah..

"Ya ALLAH...permudahkanlah segala urusan kehidupanku, banyakkanlah susuku untuk bayiku, dan permudahkanlah perjalananku untuk menyusukan anakku agar menuruti segala yang telah Engkau syariatkan...AMIN..."




Surah al-Hujurat & al-Kautsar juga baik diamalkan bermula sejak mengandung lagi ...Niatkan dalam hati semoga ALLAH swt murahkan rezeki kite, anak kite dan banyakkan susu kite. Bagaimana pun jangan kita lupa juga bahawa rezeki itu semuanya datang dari Allah. Sebaiknya dibaca dan difahamkan juga tafsiran ayatnya.
Selain dari itu amalkan surah al-Baqarah ayat 60. Sambil dibaca letakkan tangan pada breast, and doa dalam hati semoga Allah murahkan rezeki anak kita dan supaya kita mampu memberikan susu yang cukup pada anak kita hingga sekurang-kurangnye umurnya 2 tahun...

Dan (ingatlah) ketika Nabi Musa memohon supaya diberi air untuk kaumnya, maka Kami berfirman: "Pukullah batu itu dengan tongkatmu", (ia pun memukulnya), lalu terpancutlah dari batu itu dua belas mata air sesungguhnya tiap-tiap satu puak (di antara mereka) telah mengetahui tempat minumnya masing-masing. (Dan Kami berfirman): "Makanlah dan minumlah kamu dari rezeki Allah itu, dan janganlah kamu merebakkan bencana kerosakan di muka bumi".

Lagi satu, amalkanlah berzikir dgn kalimah YA MATIN (Maha Sempurna KekuatanNya) 70 kali setiap hari. Waktu yg paling bagus adalah pada waktu malam dan subuh. Anda juga boleh bacakan zikir tersebut dan hembuskan ke dalam segelas air lalu diminum. Yakinlah.InsyaALLAH susu badan kita akan bertambah jika kite istiqamah dengan amalan yang tersebut di atas....




2011-04-21

Genap sebulan sudah..

Semalam 20hb April genap sudah umur bb Irfan Aqil sebulan. Pejam celik..pejam celik sungguh cepat masa berlalu, tapi ibu2 yang menghitung hari dalam pantangnyer terasalah teramat lamanyer kan..samalah dengan diri ini.. huhu..
Semalam juga bawak Irfan pegi klinik untuk dapatkan rawatan imunisasi untuk cucuk sebulan. Kesiannyer anak ibu semacam kasar jer misi tu cucuk!!...Sebelum nak cucuk tu Irfan tengah nganga2 lapar susu..yang misi tu tak jugak start2 nak nyucuknyer..sembang jer kojenyer..jenuh ibu cuba control supaya irfan jangan nangis sebab lapar susu. Ternganga2 mencari "bende tu"..sian nengoknyer...sabor jer waktu tu!! eeee..dalam hati nak jer mencelah suruh misi tu stop bercakap!

Mak budak ni nak emosi kejap....masa bb tengah ternganga2..nyenget2 kepala nak cari "bende tu" kan maka bermulalah operasi menyujuk vaksin ke paha irfan. Uwaaaaa......keluarlah suara laki2 irfan tu menyelap sekejap dia. Kesian bb dalam tengah lapar tu bukan susu yang dapat tapi sakit yang dapat!!! Shahdu sungguh ibu nengoknyer...kesian sangat..tu yang emosi kejap, cepat2 pujuk2 dia. Lepas dah selesai tu cepat2 keluar masuk dalam kete terus bagi susu. Bergenang air mata bb..

Nizarul Irfan Aqil diusia sebulan...








Sekarang berat bb dah 3.9kg. Checkup semalam ibu dan bb Irfan sihat alhamdulillah..next appointment kene cucuk tuk 2 bulan pulak.. sihat sentiasa yer sayang..

2011-04-18

Memori itu...

Kalau waktu sekarang musim cenggini kat bumi sakura tu mesti dah penuh bunga2 sakura mekar...oohhh sungguh indah memori lalu..suasana musim yang sangat best..dingin jer..
Secara tiba2 teringat balik kenangan diwaktu itu....

Terima kasih pada keluarga Nakaichi yang sudi mengirimkan beberapa foto untuk tatapan kami disini..especially tuk anak2 kami. Jom kita tengok sakura ditahun 2011 ni.

Bunga sakura yang sedang mekar. Lokasi ditaman berhampiran rumah waktu itu, yang biasa anak2 bermain satu ketika dulu.

Inilah kawan2 baik Mifzal..semua dah besar2 belaka. Dari kanan Saitou, Arata, Fujita dan Kazuki Nakamura. Ibu harap sangat2 satu hari nanti dorang dapat berjumpa lagi dengan Mifzal.

Selamat maju jaya buat Arata. Semoga persahabatan dengan Mifzal akan terus berkekalan.

*************************************************************************

Imbasan memori kami dimusim haru/spring ditahun 2009.




2011-04-11

Happy Birthday my friend

Happy Birthday to my lovely friend.. Sachiyo san, today 11 April. All memories with you still in my mind.


No matter where I am, my wishes are with you

HAPPY BIRTHDAY to a wonderful friend!
May all your wishes come true!




2011-04-02

Annual Dinner di The Lost Worl of Tambun

Bertarikh 19hb Mac lepas telah berlangsung makan malam ulangtahun yang ke-17 anjuran tempat ibu dan ayah bekerja. Berbeza dengan tahun2 sebelumnyer lokasi kali ini dibuat secara outdoor di The Lost World of Tambun Ipoh. Sebelum2 ni selalu buat di hotel Syuen Ipoh. Sangat bersyukur dapat join jugak walau pada masa tu dalam keadaan "tunggu masa jer"...

Seawal jam 5ptg ibu dah kena hadirkan diri tuk incharge bahagian registration bersama dengan Kak Azah.

Bersama dengan kawan2 sekerja. Masih boleh control walaupun sakit dah mula terasa pukul 9mlm tu...sesekali datang 10min sekali...kata kawan2 kalau beranak kat situ dalam sijil beranak baby kena tulis "Lost World of Tambun.."..hehe.

Bersama dengan warga2 jepun setempat kerja..

Salah satu persembahan pada malam tu.

Persembahan dari para2 pengurus..termasuklah en.suami.

Bersama dengan chair lady Mrs.Amanda dalam menjayakan programme ulangtahun pada malam itu.

En.suami bersama dengan warga2 jepun.


Selesai programme pukul 11.30mlm..sakit makin mula kerap.....nak jalan balik pun dah rasa tak larat sangat. Dari awal lagi ayah dah ajak balik tapi dik kerana degil ibu ni nak jugak tunggu sampai programme betul2 habis...
Terima kasih baby bagi ibu join dulu annual dinner kali ni...Syukur alhamdulillah..semua urusan dipermudahkan oleh Allah..perut kenyang..beranak pun senang..