-----> About me

Foto saya
Ipoh, Perak, Malaysia
Ibu kepada 3 orang hero,Nizarul Mifzal Amin (12 tahun), Nizarul Ikmal Afif (10 tahun) & Nizarul Irfan Aqil (2 tahun ) dan disayangi oleh seorang lelaki yang bergelar suami..Nazaruddin b. Sulaiman.Blog ini dijadikan sebagai satu naskhah istimewa buat anak2 ku tercinta,juga sebagai tinta hati buat suami tersayang.Blog ini mula dibangunkan pada 2009.

-----> Wedding

Daisypath Anniversary Years PicDaisypath Anniversary Years Ticker

-----> My Son's

Lilypie - Personal pictureLilypie

2012-12-01

Selamat sudah abang long Mifzal..

Alhamdulillah syukur..bertarikh 30hb lepas (Jumaat jam 09.30am) anak ibu yang sulung, Mifzal Amin telah selamat "anunyer" dipotong. Sesuai dengan usia kata orang...berumur 11tahun...Ditemani dengan ayah dan atoknyer dalam bilik klinik masa aktiviti itu dijalankan. Ibu duk diluar aje..masa diambil lebih kurang  20 minit.

Seminggu sebelum bersunat ibu ada buat kenduri doa selamat sikit, buatpun di rumah mak di Siputeh. Si Ikmal nampaknyer belum bersedia nak potong anunyer..katanyer tahun depan pulak!. kata orang biar dengan hati yang rela bab2 nak potong ni jangan dipaksa!! kalau dipaksa tu yang jadi citer lain pulak.. Anak sedara maklong sorang ni sibuk jugak dia nak berbaju melayu+songkoknyer..



Jemputan baca doa sedang menikmati juadah makan petang. Syukur dengan cuaca yang sedikit panas hari tu, mujor tak hujan!


 Ni antara dua sahabat ibu yang hadir. Thanks Yanti and K.Azah yang sudi datang kemajlis pada hari itu. Ida sah2 tak dapat datangnyer....drebarnyer udah terbang jauh...hehe...takper ade rezeki boleh jumpa lain. Yang paling bestnyer nak temukan dua orang hero cilik kita tu!!

Lepas ni abang long Mifzal akan jadi "budak besar". Pesan dari ibu jadi anak yang dengar kata ibu ayah, jadi anak yang soleh dan boleh membanggakan ibu ayah tak kira dalam apa bidang pun! Ibu dan ayah tak paksa apa bidang pun...kalau dipaksa bukan jadi apapun janji berjaya dunia akhirat..dan yang penting 2013 nak ambik periksa UPSR...ingat tu!! Lagi satu...kena sentiasa jaga adik2...

2012-11-10

Terujanyer dia bila dapat makan sushi....

Salam bersiaran kembali. Cuti persekolahan sudah pun bermula minggu ni. Sekejap jer 2012 nak meninggalkan kita, dan selangkah lagi umur kita berganjak...huhu..anak2 pun udah selangkah lagi umur diaorang. Ibu rasa tak puas lagi nengok Aqil masa baby dulu, sangat cepat masa berlalu..bau baby pun dah takde..bau masam peluh jer sekarang ni...hehe Mulut pun dah macam2 perkataan yang dapat. Makan sangat memilih...kalau nak pulak time dia selsema/batuk....semua "anakkk..anakkk (tak nak la tu...) Ibu yang paling risau+pening kepala kalau dia tak nak makan...malam2 alamatnyer bergantung jer la sebab lapor tak makan apa2.

Tapi bila dia dapat makan sushi ni...wallaaa...sangat suka rupenyer dia. Walaupun "made in tempoyak" huhu...tak sangka anak teruna kecik ni suka. Tapi yang dia berkenan tu hanya nasi+seaweed jer yer...ikan/telor+++ habis dicampak korek dari mulut dibuangnyer. Kalau time2 dia tak sihat tak nak makan nasi, tryla bagi bende ni...percaya atau tak 10 bijik habis dimakannyer...
Tengok besarnyer mulut dia nganga. Sayang dia....Sekarang ni dah pandai/sibuk nak bercakap jer. Ibu dan ayah pun dah tak susah sebab dah paham apa yang dia nak. Dia dah boleh sebut banyak perkataan walaupun tak sempurna..(sesuai la dengan umor ye tak...)
Ibu sangat merindui kehidupan di jepun satu ketika dulu, rindu nak makan sushi jepun...huhu..ade ke can dapat pergi lagi..moga-moga satu hari nanti dapat kesana lagi...

2012-09-30

Selamat pergi dan balik....

Sedihnya melepaskan en.suami ke negara matahari terbit petang semalam. Ibu doakan dia selamat dalam perjalanan pergi dan balik. Hampir seminggu di sana, atas urusan kerja. Setelah hampir 3 tahun berada ditanah air dan ini diarahkan untuk kesana kembali. Emmm....kalau waktu2 cenggini mesti cuaca dingin jer...rindu rasanyer dengan kehidupan disana satu ketika dulu.



 Ini kali pertama ayah dan anak bongsunyer (buat masa ni....huhu) yang berumur 1 1/2 tahun tu berenggang..... petang semalam dalam pukul 5.30ptg, masa teksi nak ambik ayah dia melalak tersedu2 nak ikut....ayah...ayah...ayah...nangis sampai sedu2....Ya Allah siannyer dia! Terlalu rapat dengan ayahnyer. Tak paham bahasa lagi....sampai ibu pulak join sekali bergenang air mata nengok dia dalam keadaan macam tu. Tapi syukur alhamdulillah.....tangisannyer berhenti bila kelibat teksi hilang dari pandangan! Pujuk dia macam2...esp pasang jer citer UPIN n IPIN atau BOBOBOI.
 Kami semua RINDU pada ayah....

 Moga ayah di lindungi sepanjang perjalanan pergi dan balik, ibu akan sentiasa mendoakan untuk ayah. Sayang ayah!!

Terima kasih ye ayah kerana selalu memikirkan kepentingan isteri serta anak dahulu berbanding diri sendiri. Sangat menghargainya, kualiti bersama keluarga harus didahulukan.

2012-09-15

Open house 2012

As-salam.. Alhamdulillah, diberi peluang mengupdate blog ni lagi. Selang minggu2 pun ok la kan, yang pasti update tetap update walaupun macam biskut chips more....kejap ada...kejap takde..terubat jugak jari jemari menari di atas kibod ni. Keadaan yang tak mengizinkan untuk mengadap pc ni...kalau ON pun curi2 masa jer lepas tu OFF balik...

OK ini citer open house yang berlangsung pada 01 Sept lepas...(dah naik basi pun dah...) takla besar sangat...cuma ngajak adik beradik, saudara mara terdekat, kenalan2 keje dan jiran2 terdekat jer...
mintak maaf banyak2 andai ade yang terasa hati...terlepas pandang ngajak..almaklumlah nama lagi manusia kadang2 kita mudah terlupa..

Alhamdulillah semua rezeki yang kami saji hari tu licin dan tak membazir....syukur...tahun depan ade rezeki boleh buat lagi....Thanks to Kak Ani yang sponsor ketupat palas dan Kak Shima sponsor kek.


Ini antara tetamu yang hadir, memang sebenarnya lupa sangat2 nak ngambik gambo2 ni...sibuk melayan tetamu yang hadir...ni pun nasib baik tetiba jer teringat...bolehla buat kenangan..tu pun masa tengah tak ramai orang...masa dah ramai tu langsung dah tak teringat nak ngambik.


Sahabat baik ayah yang dah lama tak berjumpa. Bile jumpa rambut pun dah penuh putih!! huhu..nanti bolehler kaler rambut tu kan Ah Seng. Berubah gaya hidup dia setelah keluar dari tempat keje, yang dulunya sama2 bekerja disyarikat yang sama. Thanks Ah Seng datang jugak!!.



Ni gambar bersama dengan saudara dari side abah.



Thanks banyak2 to Ida yang sudi jugak datang walaupun jauh...Ekhwan yg sangat sporting ngadap kamera...padahal agak lama jugak kami terjegat berdiri tu..elok jer dia!!.. masa ni Aqil dah kepenatan tido...sian dia takde gambar langsung tuk kali ini. Memang tak dapat layan dia sangat hari tu..bawak diri la dia dengan abang2nyer....huhu

Akhir sekali terima kasih pada semua yang meluangkan masa ke rumah kami...
pada orang tu yang duk kat Jepung nun...Lin n Yusry..kalian nampaknyer takde rezeki tahun ni...huhu..jaga diri kat tempat orang yer..

2012-09-07

Raya kami..

Salam bersiaran kembali....pejam celik pejam celik dah masuk 20 Syawal rupenyer...begitu cepat masa berlalu... rasa rindu sangat2 pada bulan Ramadhan yang lepas.. semoga dengan izinNYA dapat kita sama2 bertemu dengan Ramadhan tahun yang lain pula..

Untuk tatapan semua pengunjung laman ini...ibu kongsikan besama gambar kenangan kami anak beranak ditahun ini. Ni namanyer gambar tangkap muat! Anak teruna yang kecik sedang lena diulik intan...tapi angkara mak budak ni nak jugak bergambar...kalau tak tangkap curi2 gini alamat memang takde gambar raya la jawabnyer tahun ni...layan yer....


2012-08-17

Selamat Hari Raya Aidilfitri

 As-salam kepada semua pembaca yang masih sudi mengunjung kesini.

Sempena Syawal yang akan tiba kurang lebih dari 2 hari lagi, dengan seikhlas hati ingin memohon ampun dan maaf kepada semua andai ada setiap kata2 yang membuatkan hati kalian terguris.

Atas kesibukan kerja dan aktiviti harian membuatkan blog ni macam biskut chips more...kejap ada ...kejap takde...dengan kata lain "hidup segan mati tak mau" tetapi atas rasa masih setia untuk menulis akan kugagahkan diri untuk menulis jugak walaupun kadang2 tenggelam timbul..

 InsyAllah semoga apa yang dirancang tahun ini akan dipermudahkan dan diharapkan lebaran tahun ni amat-amat bermakna dalam hidup kalian.




SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI
KEPADA SEMUA PENGUNJUNG LAMAN INI

MAAF ZAHIR & BATIN
 
Dari : NORNAZA FAMILY

2012-08-07

Otanjoubi Omedetou 08.08.12

Esok bertarikh 08 August adalah hari kelahiran sahabat jepun ibu yang sorang ni...

Otanjoubi omedetou gozaimasu special to my friend Yoko san.....Hopefully you enjoy on your birthday with your lovely family.....




Hopefully one day we can meet again, Kondo zehi Malaysia ni kitte kudasai...

2012-07-07

Sukan Tahunan Sekolah 2012

As-salam, terima kasih kepada semua yang masih lagi sudi menjenguk kemari. (Ade ke pun...huhu..)  Entry kali ni nak kongsi cerita sukan sekolah anak-anak teruna ibu ni. Mereka dua beradik ni memang tersangatlah teruja dengan sukan2 ni. Dalam rumah ni chanel sport semedang keudara...memang takde can la ibu dia nak tengok drama2 ni. Itu le dia penangan kalau hero2 jer semuanya dalam rumah...geng masak2 ke...deco2 ke ...no no no...


Alhamdulillah cuaca sangat baik pada hari tu...opppsss lupa pulak nak bagitau bila langsungnyer yer..biasalah ibu ni kalau update memang citer yang dah lepas2...huhu...buzyla katakan... Sukannyer telah berlangsung pada 26hb June lepas, hari Ahad. Dapatlah mak2..bapak2..hadir untuk menyaksikan anak2 memasing lumba lari.

Haaaa tua dia..anak sapa la ni??? haha....sape lagi kalau bukan si Ikmal ni. Tahun ni dia terpilih dalam dua acara.. Satu acara larian 100m dan lagi satu acara larian 4x100m. Ni tengah ngambik hadiah untuk larian 4x100m. Juara dapat pingat emas tu!!...Suka bebenor dia.

 Yang ni pulak menang dalam acara larian 100m. Dapat tempat kedua. Pingat perak!!. Yang pertama jatuh pada anak rumah kuning tu. Tahniah anak2 semua yer..
Inilah acara 100m. Kelihatan Ikmal berada ditempat kedua. Ibu dia yang excited menjerit bila anak berlari...lupa diri jap waktu tu!!..haha..

 OK, ni kisah si abangnyer pulak. Tahun ni dia terpilih dalam acara lompat tinggi, larian 200m dan larian 4x100m. Gambar ni bersama dengan team kumpulan rumah hijau dalam acara 4x100m (Dua beradik sama rumah hijau..). Team dia hanya dapat tempat ke-3. Pingat gangsa.. apapun tahniah anak2 semua yer atas semangat sungguh2 tu. Ikutkan dioarang boleh dapat tempat pertama tapi disebabkan pelari ketiga telah menjatuhkan baton tu yang buat Mifzal dalam keberonan hari tu..haha..sebabnyer dia adalah pelari yang terakhir untuk team ni.


Tahniah lagi sekali untuk Mifzal yang telah mendapat juara pingat emas dalam acara lompat tinggi. Acara ni berlangsung awal seminggu, jadinya ibu tak dapat nengok pun..tau2 dia bawak balik medal jer.. Akhir kata dari ibu untuk anak2 "Majulah Sukan Untuk Negara"hehe.... badan sihat minda cerdas!







2012-06-23

Annual Dinner yang ke-18

Salam bersiaran kembali kepada semua yang masih sudi mengunjungi laman ini. Lebih kurang sebulan lagi nampaknyer kita akan menjalani ibadah berpuasa, kepada yang masih ade lagi hutangnyer nak ganti pose, elok2lah percepatkan....sekarang ni kejap jer masa berlalu nanti tak sempat nak ganti dah jelma ramadhan.... [ ingatan tuk diri sendiri jugak...huhu...]

OKlah berbalik dengan tajuk entry kali ni...emmmm.. ni pun story yang dah berlalu sebenarnya...agak2nyer ade nak masuk sebulan kot....haha...tapi demi nak jadikan kenangan tetap akan dishare bersama.....huhu....

Bertemakan kaler purple yang ke-18 tahun ini, jamuan makan malam anjuran tempat ibu dan ayah bekerja telah berlangsung dengan jayanyer pada hujung bulan May lepas. Lokasinya adalah di Syuen Hotel, Ipoh. (Kalau ade anak umor cenggini mesti dah besarkan...)

 Cedok dari FB Syafiq gambar ni..thanks Shafiq!! Bersama dengan kawan sekerja.. dan tahun nilah kira first time ibu bawak balik hadiah lucky draw....setelah sekian lama berkhidmat kat sini....huhu..nak tau apa hadiah yang bertuah tu????? haha....hair dryer!!!!. gembira la jugak walaupun hadiah macam tu sebabnyer sebelum2 ni no. pekerja tak pernah naik2......tahun ni pulak naiknyer...kira bertuah la jugak!...haha

En.suami dan rakan sejawat.. (baju batik purple yang dah 10tahun duk terperap dalam almari...huhu)

Antara menu-menu yang disajikan..

Barisan model2 baju.....yang terpilih dalam pemilihan best dress. Sorang lelaki dan sorang perempuan...dapat duit RM150.


Yang ni pulak persembahan dari section masing2...ada yang buat tarian...lakonan..lawak jenaka dan macam2 lagi...tahun ni manager2 terlepas dari membuat persembahan. Lain dari tahun yang sebelum2nyer...

OK enjoy....kalau dikenang2 kembali sejarah annual dinner tahun lepas....masa tu sedang sarat bawak Aqil dalam perut...malam tu jugak selamat melahirkan Aqil...sayang dia!!!! Memang hari itu dalam sejarah!!! Memang bagi can betul2 ibu dia merasa makan dinner.

2012-06-09

Cuti2 Bukit Merah Lake Town

As-salam, bertemu kembali kita..nampaknyer ni minggu terakhir untuk para2 ibu menikmati cuti "berehat"..huhu. Hari Isnin ni bermulalah kembali operasi anak2 kita kembali ke sekolah setelah menikmati cuti pertengahan tahun 2 minggu. Pejam celik rupanyer dah masuk pertengah tahun yer...cepat betul masa berlalu.

Jomlah nak share cuti2 kami anak beranak di Bukit Merah ni.. kata opah budak2 ni ngape asyik2 cuti jer pegi Bukit Merah?? haha....entahla yang pastinyer mak bapak budak2 ni tak tau mana nak plan bawak tempat2 yang menyeronokkan ni. Dah deme pun request nak mandi2...ate ape lagi sini jerla kot..huhu..


Cer tengok..cer tengok....idak ke si bongsu ibu ni excited dengan air jugak, walhal firts time ni jumpa kolam. Ingat dia takut rupanyer terover la pulak dia. Udah nak nangkap air!!!


Kami pegi hari Isnin lepas, bertarikh 04 June. Ingat orang tak ramai sebab hari bekerja rupanyer sama jer ramainyer macam hujung2 minggu. Nama lagi cuti sekolah yer tak..plat kete pun banyak yang datang dari luar Perak.

En suami melayan kerenah si hero kecik ni. Kata ayah, dia pun udah nak menyelam bila nengok gaya abang2nyer mandi. Dah rasa besor benor le tu. Macam dah handal sangat jer..nampak ombak laju nak pegi lebih dekat. Sangat aktif!!


Saya sangat2 teruja dengan air kolam ini okey!!!! Sayang dia.....

Dapat mandi2 gini memang teruna2 ibu ni habis hati. Ikut ajerla mana yang diaorang suka dan seronok. Kalau ikutkan hati ibu ni.....tolongla jawabkan.

Eksen jer tu...tak gerak pun!!! hehe..sebelum berangkat nak balik ni..

TQ ibu n ayah bawak kami adik beradik ke sini...cuti sekolah nanti bawakla lagi!!!

2012-05-28

28hb May Anniversary kami...

Bertarikh 28hb May genap sudah usia perkahwinan kami yang ke-13 tahun. Sangat bersyukur kerana telah dikurniakan cahayamata seramai 3 orang. Alhamdulillah..



Happy anniversary

Semoga ikatan yang kita bina ini akan berkekalan hingga ke akhirnya..





2012-05-19

Lin n Yusry wedding

As-salam semua....salam bersiaran kembali...
Entry hari ni nak share suasana majlis perkahwinan sepupu ibu sorang ni...Yusry. Kalau ada yang perasan agaknya pengantin perempuan tu sapa le yer?...ingat lagi tak entry lepas kisah ibu dan kawan2 sekerja buat makan2 kecik2 di kafeteria tempat ibu keje tu....
haahhh nak tau betapa keciknya dunia ni....dari seorang sahabat sekerja akhirnya telah menjadi salah seorang dari ahli saudara ibu yang terdekat!...Tu lah yang dinamakan jodoh ye tak.

Pengantin perempuan yang dimaksudkan tu adalah Lin. Ini gambar masa diaorang nikah. Nikahnya last December 31hb. Memang tak sangka dalam diam2 rupenyer dorang ehem-ehem...pandai betul diaorang berlakon sampai kami yang kawan2 dia pun tak tau rupenyer Lin menjalinkan hubungan dengan sepupu ibu ni. Satu tempat keje pun....

Ni majlis langsungnya kenduri dirumah pengantin perempuan pada 29 April lepas. Ikutkan cerita sebenarnya, Yusry ni bekerja sementara di Jepun nun....( macam program en.suami dulu tu...) balik cuti seminggu untuk langsungkan kenduri....amatlah letih kan....Lepas tu diorang terbang balik ke Jepun. Bersama dalam gambar adalah famili Yusry.
Ni pulak kenduri rumah laki-laki pada 01 May lepas. 04 May lepas pasangan pengantin ni dah pun terbang ke negara matahari terbit nun...merasa la hidup di tempat orang. Paling best hadiah istimewa bulan madu ke sana....

Bertemakan kaler purple dirumah pengantin lelaki. Bergambar kenangan bersama Yusry dan Lin. Semoga kalian berbahagia selamanya...

Bersama dengan Kak Azah. Hilang satu kepala dalam grup kami....Lin dah terbang ke Jepun.

Warga2 jepun pun meluangkan masa datang ke majlis ni.

2012-05-18

Kasihnya ibu membawa ke syurga...Selamat Hari Ibu



 Kepada semua ibu-ibu dan bakal-bakal ibu yang mengunjungi blog ini, diucapkan Selamat Hari Ibu dan sesungguhnya kita bertuah dan amat beruntung menjadi orang yang mendapat kasih sayang ibu, tak kiralah ibu kandung, ibu memertua, ibu ngkat, ibu tiri, ibu saudara atau sebagainya...kasih sayang ibu tiada batasan dan tak pernah berakhir biarpun ke hujung nyawa...Sayangilah ibu dan rajin-rajinlah menatap wajahnya kerana memandang wajah kedua ibu dan bapa itu adalah besar rahmatnya...



Dikesempatan ini ibu ingin mengucapkan Selamat Hari Ibu kepada mak iaitu Pn Latipah bt Pandak Zainudin (gambar yg paling atas) dan ibu mertua Pn Zahuriah bt Hj Ismail (gambar dibawahnya). Semoga mak panjang umur, diberi kesihatan yg berpanjangan, di limpahi rahmat dan semoga hidup sentiasa di berkati. Sayang mak....

 Terima kasih yg tak terhingga pada en.suami dan dua anak teruna ibu, ingat jugak nak belikan kek sempena hari ibu ni...luv u so much...emmmmmuahhhh