-----> About me

Foto saya
Ipoh, Perak, Malaysia
Ibu kepada 3 orang hero,Nizarul Mifzal Amin (12 tahun), Nizarul Ikmal Afif (10 tahun) & Nizarul Irfan Aqil (2 tahun ) dan disayangi oleh seorang lelaki yang bergelar suami..Nazaruddin b. Sulaiman.Blog ini dijadikan sebagai satu naskhah istimewa buat anak2 ku tercinta,juga sebagai tinta hati buat suami tersayang.Blog ini mula dibangunkan pada 2009.

-----> Wedding

Daisypath Anniversary Years PicDaisypath Anniversary Years Ticker

-----> My Son's

Lilypie - Personal pictureLilypie
Lilypie - Personal pictureLilypie
Lilypie - Personal pictureLilypie First Birthday tickers

2009-12-12

Cucur Badak

Cucur badak ni dah buat hari Khamis lepas lagi..tapi lupa pulak nak share.. Dah lama sangat tak makan cucur badak ni..sampai Ikmal pun cakap "osashi buri..." bila tengok cucur badak ni siap digoreng. Kebetulan hari yang sama buat dengan E-na yang duk kat Nagoya tu..hehe...cuma resepi lain sikit dari E-na sebab resepi ni tengok dalam majalah SAJI..



BAHAN A:
1 mangkuk kelapa parut (pakai kelapa kering je..sbb sini takde kelapa parut..)
3cm lengkuas - kisar (tak bubuh pun sebab takde..)
4 batang serai - kisar
2 labu bawang besar - kisar
2 ulas bawang putih - kisar
100 gram udang kering - kisar
4 tangkai cili merah - kisar
Sedikit kunyit
Garam dan gula secukup rasa

BAHAN B:
300 gram keledek - direbus empuk dan lenyek
2 cawan tepung gandum
1 cawan tepun beras
Sedikit air

CARA MENYEDIAKAN:
1. Tumis bahan kisar hingga naik bau dan kemudian masukkan kelapa kering. Gaul sehingga sebati dan kering.
2. Sediakan bahan doh. Masukkan keledek yang telah direbus dan dilenyek.
3. Masukkan tepung gandum dan tepun beras dan adun sehingga menajdi doh yang lembut.
4. Cubit sedikit adunan dan bentukkan menjadi bulat seperti bola tenis, masukkan inti kelapa dan bulatkan kembali.
5. Goreng sehingga kekuningan.



+ PESAN SAJI Selalunyer resepi cucur badak menggunakan adunan keledek dan tepung gandum. Namun jika dicampurkan adunan dengan sedikit tepung beras kuih cucur badak anda akan nampak cantik dan tidak leper selepas digoreng dan kekal lembut biarpun setelah sejuk.





0 ulasan:

Catat Ulasan