-----> About me

Foto saya
Ipoh, Perak, Malaysia
Ibu kepada 3 orang hero,Nizarul Mifzal Amin (12 tahun), Nizarul Ikmal Afif (10 tahun) & Nizarul Irfan Aqil (2 tahun ) dan disayangi oleh seorang lelaki yang bergelar suami..Nazaruddin b. Sulaiman.Blog ini dijadikan sebagai satu naskhah istimewa buat anak2 ku tercinta,juga sebagai tinta hati buat suami tersayang.Blog ini mula dibangunkan pada 2009.

-----> Wedding

Daisypath Anniversary Years PicDaisypath Anniversary Years Ticker

-----> My Son's

Lilypie - Personal pictureLilypie

2009-06-30

Inilah hasil yg pertama..

Semalam Mifzal bawak balik sebiji timun jepun hasil dari tanaman pertama dia kat sekolah. Gemuk aje timunnyer..tapi dah lewat petik sikit sebab dah agak tua. Kata dia ada lagi tapi kecik lagi..tengah tunggu masa nanti boleh petik dan bawak balik rumah.


Nile timun yang anak ibu tanam!!

Semalam jugak kami sefamili diner ngan timun jepun tu..oishii!! manis.
Di sekolah sini, memang pelajar2 diajar cara nak tanam sayur,buah2... Untuk tahun 2 pilihan tanaman adalah mini tomato,timun jepun dan terung. Tapi dalam 3 pilihan tu Mifzal suka makan timun jepun jadi dia select untuk tanam timun. Yang kawan baik dia tu Arata kun dia tanam terung. Baguskan kalau anak2 kita dari kecik2 dah pandai bercucuk tanam. Bila tanaman masing2 dah berhasil pelajar2 boleh bawak balik ke rmh.
Bercerita pasal adik pulak si Ikmal....dia duk kecoh cerita yang tanaman dia pun dah nak kuar buah!! Tapi bila tanye buah apa yang dia tanam, dia kata suika kot..(tembikai), eh entah.. agak2nyer budo kot..(anggur), eh silap....kot2 ichigo kot..(strawbery)..suka2 dia aje padahal bukan musimnyer nak tanam budo ngan ichigo. Dia main belasah aje...bukan ape dia pun nak perhatian dari ibu ni yang dia pun ada bercucuk tanam kat sekolah..Memang lawak aje muka dia kalau cerita yang pastinyer dia pun tak tau apa benda yang dia tanam!!. Tengok ajela nanti mesti dia ada bawak balik jugak hasil tanaman dia.
Tapi kalau ikutkan Mifzal masa tahun satu dulu dia bukan tanam sayur atau buah2 ni..dia tanam pokok bunga aje..bunga morning glory tu...sebab bila dah besar dan keluar bunga sensei suruh bawak balik bunga tu...sebab tu ibu tau...
Apa2pun tahniah pada Mifzal sebab dah dapat makan hasilnyer!! Tapi yang kat rumah ni yang tak jadi2...hasil dari tangan si ayahnyer!! Pokok suika (tembikai) dah wassalamu....tinggal mini tomato aje..tu pun nengok macam nyawa2 ikan aje...hehe. Memang tangan tak power nak nanam!! gayanyer bila2 nanti kena suruh tangan anak2 pulak yang tanam.


Inilah mini tomato ayahnyer..entah merasa ke idak buahnyer nanti...

2009-06-29

Arigatou dik Hanim!!!

TQ..arigatou..terima kasih..sukanyer ibu!!! Nak tau sebab apa?? Semalam ibu dapat belajar benda baru tentang nak cantikkan lagi gambar2 dalam kita punye blog. Tankiuu Hanim!!..itulah dia orangnyer pelajar universiti di Toyama ni. Orang kedah weh..comel lote..lembut sangat orangnyer!!!...ehem..ehem....nanti bebila datang lagi rumah kak nor boleh ajar yang advance2 lagi ek dik Hanim!!..hehehe..Nanti kak nor belanja makan ye, makan kat rumah kak nor la... Actually memang nak tau sangat macam mana la blogger2 diluar sana buat gambar2 tu jadi cantik..ada frame..boleh add in lagi objek2 lain dalam gambar tu..then macam mana nak masukkan add blog kita dalam gambar tu. Maklumalah ibu ni bukan terror mana pun bab2 blog ni...uhuk2..uhuk2..yang basic2 tu bolehle..yang advance2 tu paham2 aje le..
So ini ada beberapa gambar yang Hanim ajar kat ibu ( actually banyak lagi paten2 lain) ibu saje test yang ni dulu dan nak share pada semua. Next baru kita cuba bentuk2 lain pulak..










2009-06-27

Lagi2 bunga....

Memang pantang kalau orang bercerita pasal bunga2 ni...kali ni kawan ayah (org thai) bercerita ada satu tempat bunga namanyer "Ronja no Mori". Bunga yang dimaksudkan adalah "hana shobu" sejenis bunga iris.
Jadi hari ni ibu plan nak pegi kat situ, sebab bila dengar citer dari kawan ayah tu memang tempat tu cantik...pada tanggapan ibu mungkin secantik tempat tulip dulu. Kami pun meredah le mencari kawasan tu..sian ayah demi nak turut kehendak ibu ni gagah jugak le dia nak membawaknyer, nasib anak2 sporting pulak takde bising. Kalau tidak depe memang tension kalau sebut nak pegi tengok bunga.
Tapi....uhuk..uhuk..tempat yang ibu bayangkan tu rupa2nyer bukan yang macam ibu sangkakan...macam ni aje rupa tempatnyer....

Patutle masuk free....gini aje rupa tempatnyer, kalau tulip dulu jangan kenangle siapkan 2000¥ kalau nak masuk. Lawak betui le kawan ayah tu citernyer ngalahkan tempat tu cantik sangat2..nak tau sebab apa?? sebab dia ni pencinta bunga2.. org laki2 pulak tu...kalau nengokkan koleksi gambar2 dia semua bunga...macam2 jenis bunga dia tangkap.


Beberapa jenis "hana shobu" di taman ini.



Ni adalah beberapa jenis bunga iris yang sempat ayah ambik gambar. Cantik jugak kan ada macam2 color dan peten!!



Walaupun hati agak kuciwa....tapi ibu tetap seronok sebab dapat tengok bunga iris. Ikutkan tak tau mana rupa bunga iris. OKla tu....thanks ye ayah sebab bawakan ibu ke sini walaupun tempat tu bukan seperti yang dibayangkan. Ikmal ni buat spoilkan gambar aje...suka buat muka entah apa2!!




Tapi kata ayah dia suka view macam ni..cantik..pemandangan dia ada keistimewaan tersendiri!!




Anak2 ibu mengayakan posing "ranger", dah duk sini macam2 ranger ada...Dekaranger..Shikanger..Go-onger..entah apa2 ranger lagi yang depe terikut2..

2009-06-23

Hari Ini Dalam Sejarah...

Betapa tak disangka ulang tahun perkahwinan kami yang ke-10 rupa2nyer kami berada disini. Alkisahnyer ulang tahunyer dah lepas sebulan dah...iaitu 28hb May, actually on that date ada le kami konon2 calebrate..bukan calebrate apa pun biasale makan2 kat luar and then acara rasmi macam orang lain jugak...iaitu potong kek!!. Plan kami yang seterusnyer cadang nak buat kenangan ambik gambar dalam studio pakai kimono. Tapi yang ibu pakai ni namanyer yukata ( cotton kimono for summer ). Sekali ngan ayahnyer pun melaram pakai yukata. Yang ibu punye tu actually present dari kawan2 baik ibu tu si Sachiyo san ngan Yoko san. Last year diaorang kongsi duit dan belikannya untuk dihadiahkan pada ibu, tapi tak sempat pakai sebab dah habis musim summer. Jadi inilah 1st time ibu pakai hasil pemberian dari kawan2 ibu tu. Yang melambatkan proses ngambik gambar ni adalah si ayahnyer, cari punye cari baju yukata lelaki bantainyer kami pegi beli baju lain. Itule disebabkan bijak sendiri2..langsung tersalah beli. Kami pegi beli "Jinbei". Jinbei tu memang adik beradik yukata tapi dalam bentuk seluar, bila sekali pandang macam baju tido!! yang sebetul2 yukata lelaki adalah yang macam dalam gambar yang ayah pakai ni, ada pepatah dari orang China yang mengatakan " your way always on your mounth"...so in future kenale ingat...setiap apa yang nak beli atau nak buat kena le bertanye...disebabkan malu bertanye dah tersalah beli!! Okle tak payah la ingat2kan balik kisah tu yang pastinyer ibu sefamili dah dapat bergambar dalam studio Aoyama san. ( Kawan team badminton yang kami join tu )



Tengokla si Ikmal jenuh Aoyama san suruh dia senyum, buat dee...aje, berkali2 dia tangkap gamaknyer itu aje gambar yang elok sikit dari yang lain2. Masam aje muka!!
Tapi takpela...inilah memory wedding anniversary kami yang ke-10.


Yang ni pulak gambar ibu berdua ngan ayahnyer. Jenuh Aoyama san ngajor cara nak gedikkan kaki tu, itu aje hasil yang dapat..keras aje!!! macam tu kot ye minah2 jepun pakai yukata bergambo...idak le teman tau. Tapi kalau ayah mengayakan ngan pedang samurai lagi sempoi kot ye...apa2 je la!!!



Sesi menyiapkan ibu mengenakan yukata. Itu le isteri kepada Aoyama san. Bila tengokkan kekecohan dia ni teringat ibu pada sorang staff di Murata Malaysia, nama dia Mrs.Yeap. Jadi bila sembang2 ngan ayah, ibu lebih senang gelarkan nama dia Kak Yeap. Memang sebijik aje rupa kelakuan depe ni..terubat rindu ngan Mrs Yeap bila nengok kekecohan wife Aoyama san ni. Emmm..jenuh jugak rupanyer nak pakai yukata ni. Especially yang kat pinggang tu. Namanyer "Obi", 2-3 tali kain kena lilit....kemudian baru pakai yang luaran tu (color merah tu) bila dah siap ikat tu memang tegak aje le badan..tegang aje rasa kat perut tu!! Next kalau nak pakai lagi ni kenale guna khidmat kawan2 ibu tu pulak. Tak silap dalam enternet pun ada cara2 nak pakai yukata ni...takpe itu citer kalau dah balik Malaysia, bila kat sini kita suruh orang yang ngenakan sambil tu kita belajar jugak..hehehe....



Yang ni pulak sesi nak nyiapkan ayahnyer, susah jugak rupanyer yukata laki2 ni, ingatkan yang pompuan punyer aje susah. Alamatnyer esok2 kalau nak pakai sendiri2 memang tak terbuat, nak kena ada orang yang ngesahkan baru boleh. Maknenyer ibu le yang kena belajar nak pakaikan untuk ayah nanti....



Kalut aje rupa si Aoyama san. Nak pulak dia sungguh2 suruh gayekan kaki tu.

2009-06-21

Happy Fathers Day

Di kesempatan ini ibu nak ucapkan Selamat Hari Bapa pada sapa2 yang bergelar ayah, abah, papa, daddy, walid, babah dan apapun gelaran yang dipanggil. Banyak pengorbanan yang dah bapak2 kita lakukan untuk kita. Jadi kena ingat semua2 tu. Begitu jugak pada abah ibu Ahmad Zainuddin Bin Shafie, Selamat Hari Bapa!!!!.Semoga sihat2 selalu. Then to my husband on this fathers day....i may not say it often but today is a perfect day to say this..You are a great dad and wonderful husband for me...ikhlas nie!!!


Fathers Day Glitter Graphics


2009-06-20

Saya budak baru belajar...

Semalam 19hb June 2009, tengok hero2 ibu belajar kat sekolah. Dapat jemputan dari sekolah. Ramai jugak mak bapak yang hadir nak nengok cara anak masing2 belajar. Ikutkan sekolah tu agak kerap jugak buat program macam ni. Last year pun entah berapa kali setahun diaorang buat. Kebetulan ayah pun ambik cuti sebab ada urusan sikit jadi dapatlah join sekali. Untuk Ikmal ini kira dah masuk dua kalilah program macam ni.
Tapi yang tak syoknyer Ikmal tak join international class. Dia masuk kelas asal dia darjah satu. Cuma Mifzal aje yang join international class. Jadi ibu ngan ayah terpaksa tukar2 nak nengok depe berdua.


Bagus..bagus anak ibu..ada keyakinan nak cuba jawab soalan dari sensei..



Inile kawan2 dalam international class. Ada anak orang Pakistan, Brazil, Filipina, Amerika. Ikmal ngan sorang lagi takde dalam tu. Depe join kelas sendiri (ichi nensei). Sepatutnyer dia pun ada dalam kelas ni. Tapi rupa2nyer.......



Hehe...patutle rupanyer semua ichi nensei ( darjah satu) belajar cara gosok gigi. Nengokle sensei tengah nengok gigi Ikmal. Dia memang paling takut bab2 gigi ni..fobia sikit sebab ada peristiwa sebalik tu.




Apa le yang anak ibu faham sensei cakap tu, memang muka boring aje..sian sebab tak berapa faham lagi..masa ibu nengok tu entah berapa kali le dia nguap..Takpe baru nak masuk 3 bulan sekolah...nanti dah lama2 bolehle catch up kan. Tapi Nakamura sensei cakap Ikmal dah boleh baca sikit2 dan boleh kenal huruf2 hiragana.



Ni video yang ibu rakam masa dalam kelas Nakamura sensei.

Tengokle memang sporting aje rupa sensei ngajor. Bebudak pun enjoy aje rupanyer. Udah rupa tak takut aje ngan cikgu. Macam mana le anak2 ibu nanti bila masuk sekolah di Malaysia mesti banyak terkejut sebab totally cara belajar different. Sini banyak praktikal dari teori. Bebudak suka cara belajar macam ni, esok2 balik sana....kena le banyak bagi semangat kat diaorang..mudah2an anak2 ibu dapat terima semua perubahan tu..AMIN
Mifzal yang ibu kenal bukannyer seberani dan bising macam tu bila nengok dengan mata sendiri rasa tak caya aje..kemain becok mulut dia bercakap, dan kalau nak tau yang anak orang Amerika tu nama dia Martin memang sensei2 tak terlayan sebab dia kira buat hal dia je. Suka2 dia aje..kalau tiba masa boring dia memang sensei tak boleh nak buat ape. Macam2 ragam....


Ni video Ikmal dalam kelas Morinaga sensei.

Lihatlah keboringan Ikmal begitu terserlah. Tapi nasib baiklah hari2 pegi sekolah dia tak meragam, mau aje bangun pagi. Pada ibu itu yang penting, kalau pagi2 buat hal jenuh jugak nak memujuknyer.



Beratur..jangan rebut!! ikut giliran...ni le kawan2 dalam kelas Ikmal. Berus gigi ngan bekas air tu memang simpan kat sekolah aje, memang dah diajar lepas makan semua murid2 kena gosok gigi. Zaman sekarang ni orang2 jepun dah prihatin betapa pentingnyer penjagaan gigi kalau dulu nengok gigi depe pun memang berkarat...opsss...cabulnyer mulut ibu. Mintak ampun mintak maap..


2009-06-16

Dreams Come True....

Entry hari ni nak citer pasal Tokyo Disney. Actually peginyer dah berbulan2 sudah, kami pegi pada 14 Mac 2009, nak share punye pasal masukkanle jugak walaupun semua tu dah berbulan2 berlalunyer. Pada awalnya teragak-agak nak pergi bukan apa masalah pertamanya takde orang yang boleh guide kami, maklumlah tempat2 besar macam tu...untung jugak ayahnyer ofer kat Hafifi (student u sini merangkap cikgu nihongo pada ibu..tapi sekarang dia dah start keje kat Tokyo bulan April sudah..rezeki dia cepat dapat keje after graduate) untuk join ngan kami. Dia dah 2-3 kali peginyer kira memang hebatla jalan2 di jepun ni. Tapi citer asalnyer macam mana si Hafifi ni setuju nak join sebab famili dia turun ke sini ada convo. Jadi masa kami pegi ke Tokyo tu tumpang kete Hafifi pegi hari jumaat malam...dan sampai pagi sabtu. Kami tido semalam disana, pagi Ahad tu baru balik ke Toyama. Jadi masa nak balik ke Toyama ibu sefamili naik shinkansen (keretapi laju) la sebab famili Hafifi sampai pada pagi Ahad di Narita Airport. Change passenger!!! Hafifi ambik famili dia pulak.


Inile rupa shinkansen tu. Muka depan macam dugong!!! Ye ke macam tu..memandai aje ibu ni padahal dugong pun tak pernah nengok! Macam apa ye??

Masa masuk Disney pagi sabtu tu kami masuk sama2 sekali ngan Hafifi..tapi frustnyer hujan sepanjang hari....cuaca pun sejuk sangat, tu yang agak frust sikit. Kalau tak hujan boleh lagi lama kat situ sebab kawasannyer besar tak habis jalan....ni sampai pukul 3 ptg aje...emmmmm frust sangat!!!. Kami terpaksa pilih2 aje nak masuk mana2 familiar punye rumah kartun. Yang paling best kami masuk Splash Mountain..memang lupa daratan jap..menjerit udah rupa ape aje...tak caya tengok gambar kat bawah ni, tengok le mana rupa muka ibu dan ayahnyer. Hero2 ibu jugak muka maintain. Dan yang si mamat sorang tu memang control macho betui...tu le si Hafifi!!



GAMBAR2 KENANGAN di TOKYO DISNEY





Apapun thanks to my lovely husband sebab dia yang beria2 nak bawak ibu dan anak2 ke sini, katanyer dah sampai ke Jepun ni tak sah kalau tak bawak famili kesini.

Jom nak share video perarakan kete2 berhias masa kat sini..walaupun hujan tempat tu tetap dibanjiri dengan manusia2 walaupun dalam kesejukan....tak seronok..tak seronok..(gaya si upin ngan ipin cakap)


2009-06-13

Kodomo nohi ( Japanese Children day)

Kodomo nohi adalah bahasa jepun iaitu hari kanak2 di negara ini. Perayaan ini pada suatu ketika dulu dipanggil "Tango no Sekku" iaitu "Hari Budak Lelaki" untuk membezakannyer daripada "Momo no Sekku" iaitu "Hari Budak Perempuan" yang jatuh pada 3 Mac setiap tahun. Tapi sekarang Kodomo hino telah tidak dibezakan, kedua2 baik lelaki ataupun perempuan boleh menyambutnyer. Pada 05 May 2009 ibu sefamili dan Sachiyo san famili telah pergi ke Crossland Oyabe yang terletak di Takaoka, perjalanan lebih kurang dalam 40 minit. Nama Crossland Oyabe tu itu adalah sebuah tower yang tingginyer 118meter, terletak di tengah padang yang luas tu. Planning ni pun Sachiyo yang arrange katanyer saje nak bagi meraikan bebudak ni, bukan raikan apapun cuma saje seronok2 bawak depe main kat padang sambil kami berkelah kat situ. Bawak makanan dari rumah dan bentang tikar kat situ, biarkan bebudak tu main. Ramai jugak keluarga yang datang sebab masa tu kebetulan cuti golden week (seminggu). Semuanyer duk melepak atas tikar dan bawak makanan jugak. Cuaca pun dingin aje...memang releks dan enjoy.



Sukanye hero2 ibu dapat main macam ni. Memang tak nafikan bebudak dua beradik ni teramatle suka kalau kita bawak pegi main2 kat padang macam ni. Kalau tak diajak balik pun agaknyer depe tak heran.




Video hero2 ibu ngan Arata kun naik mini densha (keretapi mini). Tengok si Ikmal memang nakal siap letak kaki dia bergeser2 kat rumput. Memang tak makan saman betui.
Mak budak..bapak budak pun actually boleh naik sekali. Tapi ibu ngan ayah malas nak naik..nak seronokkkan anak2 aje. Seronok tengok anak2 enjoy!!




Ni gambar sebelum nak naik Crossland Tower, posing jap kat bentuk luv tu.


Ni la Crossland Tower. Sorry ye ibu scan dia punye ticket aje sebab gambar lupa nak tangkap!!!




Ni kat dalam tower yang setinggi 118 meter tu.

2009-06-12

Bunga oh Bunga....

Walaupun musim bunga hampir berlalu disebabkan kelewatan menerbitkan blog ini jadi ibu saje2 nak berkongsi pengalaman pergi ke Tulip Fair. Kami pegi pada 02 May 2009. Tempat tu terletak di Tonami dan perjalanan dengan kereta mengambil masa lebih kurang 40 minit dari rumah. Tapi hari itu kami anak beranak pegi dengan densha (keretapi) sebab abg tak tau mana letak tempat tu. Jadi lebih senang kalau pegi dengan keretapi. Hero2 kami memang pantang kalu sebut pegi dengan densha depe le orang yang paling seronok. Padahal pada mulanyer depe le paling tension nak pegi ke tulip fair sebab semata2 nak nengok bunga. Biasale anak laki2 mana nak pegi tempat2 macam ni, sebab ibunyer teringin sangat nak nengok!!!
Nak masuk kena bayar 2000yen ( lebih kurang rm60..mahal ek??) tapi bila guna duit yen rasa macam ok aje...sebab bukan senang nak nengok 450 jenis tulip2 dalam tu. Cantik sangat!!!! Yang heran pun orang2 jepun sendiri pun ramai sangat yang datang..heran betui tiap2 tahun ada pun masih nak datang lagi..bagi le peluang kat kami orang asing ni!!! chewah...


Tengokle densha pun siap ada bunga tulip lagi...memang khas sapa2 nak pegi Tulip fair kena le naik densha ni...

Tonami adalah tempat festival tulip no 1 di Jepun pada setiap tahun. Ia telah bermula dari tahun 1952 lagi. Setiap tahun pesta tulip ni diadakan pada hujung bulan April dan berakhir awal bulan May. Riwayat tulip kebiasaanyer tak lama. Sebab tu pesta tu pun hanye diadakan lebih kurang 2 minggu aje. Pada sesiapa yang memang gile pada bunga kalau pegi tempat ni memang kita rasa seronok yang teramat sangat. Bayangkan macam2 spesis tulip dan macam2 color...macam yang ibu cakap tadi ada dalam 450 jenis tulip dalam taman tu. Ini adalah sebahagia spesis tulip yang sempat ibu ambik gambarnye.
Jom kita scroll ke bawah ......






GAMBAR2 KENANGAN di TONAMI TULIP FAIR


Gambar dengan ms.tulip dan yang lagi satu tu decoration of tulip. Nampak macam lukisan aje tapi sebenar2nye semua tu bunga2 tulip yang dibentukkan dengan berbagai2 rupa kartun.






BUNGA SAKURA
Bunga sakura atau pun cherry blossom dalam omputihnyer adalah bunga kebangsaan di Jepun. Bunganyer kecik molek aje, tapi penuh merimbun satu pokok. Kalau nak tau bunga ni pelik sikit sebabnyer bila musimnyer tiba hanye bunga semata2 yang keluar, daunnyer langsung tkde....tapi bila riwayat bunga ni habis jatuh dan gugur barulah daun2nyer pulak yang keluar. Memang cantikla time bunga aje....penuh satu pokok. Daun langsung takde kan.....Riwayatnyer tak lama, kalau tiba musim tu kena cepat2 la tengok kalau idak tak merasa. Kalau kena hujan berhari2 lagi cepat riwayatnyer habis, sebab bunga2nye habis luruh. Nak tengok mana rupa bunga sakura, jom kita scroll ke bawah
Gambar yang ditangkap dalam jarak dekat. Nampak besarla...tapi yang sebenar2nyer..??




Inilah rupa saiz bunga sakura, tak besar manapun tapi merimbun...


Dan ini dia pokok sakura yang dah tua sebab batang pokonyer agak besar. Di Toyama tempat yang paling famous adalah disini. Dekat aje dari rumah...15 minit gitu.


CHINDONG MATSURI IN JAPAN (Festival Chindong)
Festival ini diadakan setiap tahun menjelang "spring". Pertama kali ibu melihat rupanyer pada masa ini semua orang bergembira sambil menikmati makan, minum, menyanyi, di bawah pokok2 sakura. Seperti sedang berpicnic!!. Kebanyakan mereka buat BBQ dan berkumpul bersama2 ahli keluarga, saudara mara dan kawan2.



Inilah salah satu pertunjukkan yang dipersembahkan semasa festival Chindong ni. Hanye ditepi jalan aje, berbagai2 rupa yang lebih kelakar tu baya2 opah ngan tok kita pun ada. Menari2...lawak betui!!! Kalau di Malaysia opah2 ngan tok2 kita henjut2 menari macam ni mesti orang cakap..."Kubur kata mari, rumah kata pegi" tak sedar diri betui...itula lumrah hidup kita di Malaysia, tambahan kita orang islam kan mesti orang cakap berbanyakkan la amal ibadat tu...memang tak manis pun..kalau kita cucu2nyer pun mesti rasa malu kan, orang duk sindir2 kita, tapi sini orang2 tua udah rupa orang muda aje, bergiat dalam berbagai2 aktiviti. Jadi kesimpulannyer adalah masing2 punyer adat dan masing2 punye agama. Tak gitu?

GAMBAR2 di FESTIVAL CHINDONG







BUNGA ROS
Sampai anak2 selalu tanye setiap kali tengok bunga kat mana2 tepi2 jalan atau kat tepi2 rumah orang mesti dia tanye ibu suka le tu..suka le tu..asyik2 bunga aje..tak boring ke?? ewah..ewah pandai aje memerli orang. Bukan ape masa kat Malaysia dulu rasa macam takde le suka sangat ngan bunga2 ni tapi nengokkan disini bunga2nyer menjadi2..senang aje rupa orang2 disini menanamnyer. Macam2 peten..macam2 color...memang geram. Mungkin cuaca jugak memainkan peranan penting untuk menghasilkan bunga yang berkualiti dan sihat. Jom kita tengok gambar yang kat bawah ni, obachan ( makcik )ni punye rumah penuh dengan bunga. Macam taman bunga!!! Jiran kat rumah. Obachan ni suka pada bunga ros aje, so semuanyer bunga ros aje..yang kecik ada, sederhana ada, besau pun ada.



Yang ni pulak 3 mak dara berposing kat rumah obachan tu. Macam2 paten bunga ros. Nampak le kat tangan ibu tu ada setangkai bunga ros obachan tu bagi...sukanye!!