-----> About me

Foto saya
Ipoh, Perak, Malaysia
Ibu kepada 3 orang hero,Nizarul Mifzal Amin (12 tahun), Nizarul Ikmal Afif (10 tahun) & Nizarul Irfan Aqil (2 tahun ) dan disayangi oleh seorang lelaki yang bergelar suami..Nazaruddin b. Sulaiman.Blog ini dijadikan sebagai satu naskhah istimewa buat anak2 ku tercinta,juga sebagai tinta hati buat suami tersayang.Blog ini mula dibangunkan pada 2009.

-----> Wedding

Daisypath Anniversary Years PicDaisypath Anniversary Years Ticker

-----> My Son's

Lilypie - Personal pictureLilypie

2009-12-21

Makan-makan hujung tahun

Tahun ni kawan2 jepun nak tumpang buat makan2 hujung tahun dirumah. Tahun lepas pun ada buat jugak...
Begitula kebiasaan orang2 jepun setiap hujung tahun diorang akan mengadakan jamuan makan2 antara keluarga. Tuan rumah plan makan nasi je malam tu, kemudian buat gulai kari, ikan sweet sour, malaysia sarada (pecal), karipap....
Diorang tak bagi buat banyak2 sebabnyer famili diorang pun ada prepare makanan jugak.. Ini antara menu yang sempat ayah tangkap....

Ikan masak sweet sour. Suka dorang makan sweet sour ni..sesuai dengan tekak agaknyer!!
Karipap.


Jom kita tengok apa juadah kawan2 lain buat...

Yer...ada sushi dan inari sushi (taufu manis) dari Sachiyo san...sedap!!!
Ini adalah hasil kreativiti asben Sachiyo san menulis perkataan "Terima Kasih"..pada cheese kek yang dibuatnyer...Pandai betul!!!..

Dan Yoko san famili buat nabe (sejenis makanan rebus)...nyumm..nyumm sedapnyer dapat makan nabe dimusim sejuk begini. Ni adalah antara makanan yang popular bila tiba musim sejuk di Jepun. Senang je kata orang makanan campak2..bermacam2 jenis sayuran dan seafood. Makan ramai2 memang best!!

Makan-makan ni diadakan pada hari Sabtu lepas, bersama dalam jamuan makan-makan ni adalah famili Nakamura (yang bawak pergi Apple Farm dulu..) jangan kenangla sehari suntuk yuki turun hari tu dan teramat tebalnyer!! Jenuh dorang ngangkut barang2 makan dari rumah dorang!!. Tapi nabe masak bila nak start makan ..segala dapur nak masak semua Yoko angkut dari rumah dia..

Sanchiyo san dan asben bersama dengan anak Nakamura san.




Tuan rumah bergambar bersama....anak2 masing2 buat hal sendiri...

Ikmal dan Arata kun tengah melangut tengok TV.

Mifzal dan Arata kun.

Yoko san, Keta kun (anak Yoko) dan Arata kun.


Sebelum Nakamura san nak balik ambik gambar dulu...


2 ulasan:

kew_chop berkata...

makan nabe ramai2 best kan.. kita ni member kaisha joe asyik cakap nk makan foods mesia je tapi tak sempat2 agi nk buat kenduri ajak nihonjin ni. time kita free, derang plak bz.huhu

NorNaza berkata...

Tula kan..dorang ni memang teringin nak rasa macam mana makanan kita..tu nasib tak buat sambal belacan atau budu..hikhik..
pecal tu pun dah cukup buat dorang hidung berair..hehe..

Catat Ulasan