-----> About me

Foto saya
Ipoh, Perak, Malaysia
Ibu kepada 3 orang hero,Nizarul Mifzal Amin (12 tahun), Nizarul Ikmal Afif (10 tahun) & Nizarul Irfan Aqil (2 tahun ) dan disayangi oleh seorang lelaki yang bergelar suami..Nazaruddin b. Sulaiman.Blog ini dijadikan sebagai satu naskhah istimewa buat anak2 ku tercinta,juga sebagai tinta hati buat suami tersayang.Blog ini mula dibangunkan pada 2009.

-----> Wedding

Daisypath Anniversary Years PicDaisypath Anniversary Years Ticker

-----> My Son's

Lilypie - Personal pictureLilypie

2009-12-10

Orang memberi kita merasa...(Part 5)

Sa-Bai-Sa-Bai
Tok-Jai-Gaw-Kop-Gun-Pai
Praw-Chun-Pen-Kon-Mai-Son-Arai
Mai-Koey-Kid-Guan-Jai-Krai
Sa-Bai-Sa-Bai

Ada sapa2 yang tau ke apa bahasa ni?? Of course not bahasa jepun!!...cepat..cepat..teka???? Emmm....apa la maksud lagu tu yer??...ada sapa2 yang tau ke??? It means hello / feeling good.....haha....cakap jepun pun tunggang langgang lagi ada hati nak berubah belajar ke bahasa Thai pulak!!!
Itu lagu Thailand daaa.....yang satu ketika dulu memang agak top!!..Masa kecik2 dulu....tak caya dengar video klip kat bawah ni!!...tak yah dengar habis pun takpe....kalau tak masukkan sekali video ni tak best pulak sebab dah ada tulis senikata tu......hikhik...[ apa kes la pulak mak budak hari ni...]



Enjoy kan dengar lagu ni....tengah masak kat dapur pun kalau pasang boleh henjut sekali...automatik jadi satu exercise dan badan pun boleh kurus...hikhik....

Yang sebetulnyer ibu nak bagitau ada kawan ayah orang Thailand yang murah hati memberi berbagai2 aneka paste dari Thai...dia dah balik negeri habis training kat sini..


Tu belum lagi masuk produk2 yg dalam bentuk botol lagi...sos sotong/ikannyer berbotol2!!!. Setiap perisa paste tu bukannyer sepeket yang dia bagi...berpaket2!!!...Sapa nak tolong habiskan tu???? Sapa2 nak beratur kat luar rumah yer....pat-pat nyer sapa cepat dia punyer!!!...hikhik. Yang boleh jadi banyak tu sebab bukan satu kepala yang memberinyer....ada 4 kepala kalau tak silap!!


Apa kes pulak ade udang ni??
Yer ini satu lagi kelebihan barang2 basah di Nihon ni..dalam masa 2 hari barang tak laku automatik rege turun berdentum!!..Dan inilah can untuk ibu rembat!!..biase rege akan turun 50% atau lebih bila supermarket akan tutup 2-3 jam sebelum tu!!..jadi masa tu bolehla kita beli. Dan udang diatas adalah salah satu contoh daripada rege ¥490 turun kepada ¥150!!...
Biase ibu beli banyak time murah dan simpan dalam esbox bukan masak on the same day!!...Takde maknenyer kan?? Kalau orang2 jepun tu sah2 mementingkan kefreshernan ikan2/udang/sotong....dan yang seangkatan dengannyer....beli hari sama dan masak pada hari yang sama jugak!!....
OK, plan nak masak guna salah satu paste diatas....


Taraaa............


Yer ini paste green curry...kompem memang sedap!!!..kan tekak2 orang Malaysia ni memang sesuai bebenor dengan masakan2 Thai!! Cuma ibu tambahkan sayur2nyer aje....ada rebung (org jepun pandai makan rebung tau...rebung jeruk la..), ada terung dan ada kacang panjang!!...dan tidak ketinggalan daun limau purut untuk mewangikan masakan!!....

Dan yang penting setiap pek itu ada logo " HALAL"...

3 ulasan:

Watierman berkata...

Dok beratur kat pintu dapur...tak buka pun...kena guna pintu depan ke...karang panggil Nor tak dengar pulak sebab sibuk kat dapur...ni nak gi depan ke ni???

kew_chop berkata...

menariknya curry tu.. nanati kalo gi toyama masak tau.. hihihi

NorNaza berkata...

Kak Watie : Laa awat tak ketuk kuat2..tak kedengo la..kuat pasang sound lagi sabai sabai tu..hikhik

Murni : no problem!!..pilih je nak curry mana..hikhik

Catat Ulasan