-----> About me

Foto saya
Ipoh, Perak, Malaysia
Ibu kepada 3 orang hero,Nizarul Mifzal Amin (12 tahun), Nizarul Ikmal Afif (10 tahun) & Nizarul Irfan Aqil (2 tahun ) dan disayangi oleh seorang lelaki yang bergelar suami..Nazaruddin b. Sulaiman.Blog ini dijadikan sebagai satu naskhah istimewa buat anak2 ku tercinta,juga sebagai tinta hati buat suami tersayang.Blog ini mula dibangunkan pada 2009.

-----> Wedding

Daisypath Anniversary Years PicDaisypath Anniversary Years Ticker

-----> My Son's

Lilypie - Personal pictureLilypie

2011-12-23

IBS Badminton Championship 2011

Salam kepada semua yang masih sudi mengunjungi laman ini. Pejam celik dah nak masuk hujung tahun dan tahun baru bakal menjelma, begitu cepatnyer masa berlalu. Dan sekolah pun bakal bermula beberapa hari sajer lagi. Persiapan??? Emmm..takde apa2 sangat sebab tahun lepas punya masih elok dan boleh diguna lagi. Kalau nak belipun ade la sikit2 mana2 yang patut jer.

OKla berbalik citer entry kali ni, kisah yang dikira agak basi jugak..emmm kalau tak silap awal Disember baru ni. Kisah dua beradik ni masuk pertandingan badminton anjuran persatuan IBS sini. Ayah yang paling sibuk kalau dia tau ade mana2 tempat buat pertandingan mesti dia suruh bebudak dua beradik tu masuk. Sajer suka2 nak bagi deme rasa suasana pertandingan. Menang atau kalah itu belakang cerita, biasalah adat bertanding.

Gaya aksi dua beardik....
Ikmal masuk under kategori 9 tahun dan Mifzal pulak under kategori 12 tahun. Kalau nak tau kat dalam rumah ni memang dah takde peluang la kalau nak nengok drama ke..atau citer2 yang berkisahkan khusus tuk para2 mak2 ni. Siang malam pagi petang dengan chanel sukan! Itulah penangan kalau takde geng "bunga" dalam rumah ni...semua hero!! Sampai ibu pun dah terikut2 semua kisah2 sukan!!..

Ini antara hadiah yang dipertandingankan. Menarik jugak!!

Inilah barisan2 yang masuk bertanding pada hari tu. Ibu pun dah lama sangat tak dapat nengok anak2 main sejak dah beranak kecik ni. Kalau idak laju jer mesti nak ngikut. Tunggulah Aqil besar sikit lagi mesti panjang langkah kakiku ini...

Chewah...tu adia!! tahniah anak2 ibu, dua2 jadi juara untuk kategori masing2..hehe..bolehla tu..sorang nak ikut macam Datuk Lee Chong Wei, sorang lagi nak jadi Lin Dan!! haha..dua beradik yang selalu berbalah dengan memasing punya idola..apa2 jerla.

2011-12-06

Makan kenduri lagi...

Dah nama pun hujung tahun...memang tak lari dengan jemputan2 kawennyer..Kali ni jalan jauh sikit nun ke Bukit Mertajam. Rumah mak sedara ngawenkan anak perempuannyer. Tahun lepas ada datang jugak masa bertunang. Aqil pun dalam perut lagi masa tu. Kali ni merasa Aqil jalan jauh sikit..
Berlansungnyer bulan sudah pada 20hb Nov.

Anak2 ku dan anak2 sedaraku. Tu jerla cucu mak pompuan sorang buat masa ni..yang lain semua hero2..Bertemakan kaler purple..ohhh sukanyer kaler ni.suka..suka..suka..tapi kita orang anak beranak takla pulak ngikut tema dorang ni walaupun dah bagitau awal2...huhu..(teruk betui..) pakai apa yang ade kat dalam almari ni jer..

Mak2 budak dan anak memasing pulak nak berposing. Masa ni tengah tenang tak ramai orang lagi, bolehla sakan duk depan pelamin.

Bersama dengan anakanda tercinta yang semakin lasak dan agresif. Umur dah pun masuk 8 bulan..banyak peel dan kekadang ragam2 yang ibu dia masih kurang jelas lagi..huhu..

Sukanyer saya dengan permaidani gebu ni!!!


Nilah dia hulubalang2 dan dayang2 "terpaksa"..tension Mifzal diadun macam ni..haha..dia susah sikit bab2 macam ni. Kurang sporting sikit. Tapi si Ikmal no hal ngikut jer..Kalau pakai baju kaler purple mesti lagi cantik dan kemas.

Chewahhh..nengokler tu..kepala nak nyambut mempelai


Bersama dengan mak dan bapak pengantin perempuan. Menantu pertama la ni..

Kalau bab bergambo serah kat mak budak ni..ambik peluang lagi nempek kat pelamin orang..

Kepada pasangan pengantin AYU dan suami semoga ikatan ini akan berkekalan hingga ke akhir hayat. Minggu ni rombongan ke rumah lelaki di Johor. Semoga perjalanan kalian dipermudahkan Ameen..

2011-11-24

Majlis Anugerah

Ni entry 2 hari sebelum anak2 bercuti panjang. Dah start cuti sekolah sekarang ni yer....silap gaya buku2 pun cuti jugak..nak pulak hero2 ibu ni, emmmm..entahla mana gaya nak nyuruh deme ni pegang buku, aje liat betul!! Ajak berlatih atau main badminton laju jer...suka..


Pada 17hb lepas telah diadakan satu majlis penganugerahan di sekolah budak2 ni. Murid2 yang terpilih sahaja yang kene hadir. Pilihan dari segi cemerlang dalam matapelajaran, kedudukan dalam kelas dan pilihan tokoh murid lelaki dan perempuan.

Ini adalah antara persembahan yang dipersembahkan oleh anak2 murid sekolah itu.

Anak sapa la ni??? Cuba cam betui2...sapa lagi kalau bukan abang long Mifzal. Alhamdulillah terpilih dalam anugerah ini. Dia mendapat kedudukan no dua dalam kelas. InsyAllah tahun depan masuk darjah lima dia dapat naik kelas.. Ibu selalu berpesan kat dia "jangan selalu puas apa yang dapat sekarang...berusaha sungguh2.."

Bersama kawan2 yang turun dari stage. Amboi yang kat depan tu sungguh2 tak sabar nak nengok apa isi dalam beg tu yer..

Syukur.. walau pada mulanyer ibulah orang yang sangat..sangat dan paling risau bab2 pelajaran anak2 sebab banyak ketinggalan pelajaran dan sukatan di Malaysia. Syukur anak2 ibu boleh buktikan yang mereka boleh buat. Teruskan usaha untuk masa depan. Perlu banyak berusaha lagi..

Ikmal pulak banyak sangat dapat komplen dari cikgu. Dia nakal dikelas dan suka usik orang. Terima kasih Cikgu Ton (guru kelas Ikmal) yang selalu berhubung bercerita perihal Ikmal dikelas. Result akhir tahun dia pun banyak yang improve dari penggal sebelumnyer...cuma tak bernasib baik macam abang dia dapat naik pentas..gambare anak2 ibu!.. Teruskan usaha dan jangan malas-malasan....buangkan tabiat yang suka " Tunggu kejap bu...kejap2..."




2011-11-17

Makan kenduri

Bertempat di dewan Majlis Daerah Batu Gajah, ibu sefamili dapat undangan perkahwinan dari sahabat baik ibu yang sorang ni. Perkahwinan adik bongsu laki2nyer. Thanks Yanti atas undangan. Telah berlangsung pada hari Sabtu lepas 12hb Nov. Pengantin perempuan pun tersangatlah kenalnyer..hehe...satu kawasan dekat rumah mak di Siputeh.

Tersangatlah ramai para tetamunyer. Suasana yang sangat selesa bila buat dalam dewan ni. Hujan ke..panas ke..takde masalah. Bersama dengan sahabat ibu, Yanti. Kakak kepada pengantin lelaki. Hemsem sangat pengantin hari tu!!

Gambar famili dari pihak lelaki. Cantik, simple dan kiut pelamin tu. Emmm zaman kita tak merasa dapat macam ni. Zaman anak2 kita esok entah macam manaler rupe pelamin yer.. mungkin lagi canggih manggih..


Kak Azah sefamili pun ade jugak hari tu. Bila masuk hujung2 tahun ni berderet minggulah dapat undangannyer yer...maklumlah musim orang kawen!

Baby Aqil dah ngantuk nak tido. Kurang sporting sikit. Mujor dah selesai semua baru dia buat hal.
Kepada pasangan pengantin, Selamat Pengantin Baru, semoga berbahagia hingga ke akhir
hayat.Ameen..

2011-11-10

Salam AidilAdha

Salam kepada semua yang masih sudi mengunjung..lama tak berupdate..terpaksa curi2 masa nak ngadap pc ni. Hati tu rasa nak sangat ngadap tapi pikir2 balik best lagi kalau dapat tido awal..haha..malam jerla waktu yang paling sesuainyer pun..siang hari dah tentu kat tempat kejenyer..

Raya AidilAdha tahun ni dicurahi dengan air hujan rahmat start dari pagi sampaila ke petangnyer. Mak mertua pulak raya kat hospital sebab nunggu opah sakit. Nak jadi sebab sehari sebelum raya tu opah muntah2 non stop terus bawak ke hospital. Sampai sana apa lagi kena tahan la..moga opah cepat sembuh..Ameen..

Makcik yang ngasuh Aqil pun kini berada kat tanah suci nun. Semoga makcik dan pakcik mendapat haji yang mabrur..Ameen..Dengarnyer jadual balik kesini pada 29hb ni. Buat sementara ni Aqil duk dengan mak sedara yang tinggal berdekatan kat rumah mak ni. Mujor Aqil jenis mau kat orang..hari pertama hantar tu dia releks jer..haha..syukur alhamdulillah..

Raya tahun ni biase2 jer...nothing special pun..tapi yang bestnyer dapat ambik gambar anak2 teruna ibu ni pakai baju melayu yang sama. Masa raya puasa lepas tak berkesempatan pun nak ngambiknyer..

Abang2 dah besar panjang..dah boleh ler nak ngarap tolong nengok apa2 yang patut. Tapi tak boleh percaya seratus peratus..kekadang kene jeling2 jugak.. Yang terlebih excited kalau dapat dukung adiknyer sape lagi kalau bukan abng ngahnyer. Dia paling sibuk nak dukung adik. Pantang lepa!!


Ni kete baru saya..baru jer ibu ayah beli. Memula gayat2..tapi la ni dah laju dah..habis la barang2 dalam rumah ni dia tolong ibu dia kemaskan!!

Ni pulak masa jenjalan ke Jusco. Sakan dia duk atas kuda tu. Tak nak bangun2..Apa yang dia perasan entahla..taujer la pun bende main. Action duk jerla..tapi tak gerak pun. Gamaknyer dah besar sikit nanti jenuh la pandai request2 nak naik kot yer.. Erat dalam genggaman!!


2011-10-24

Culture Day

Salam kepada semua yang masih sudi menjenguk kesini. Baby Aqil sudahpun sihat sepenuhnyer, tak nak dah sakit2 lagi..campak jauh2 kat luar!!
Entry kali ni dah agak basi jugak sebabnyer programe ni lebih awal dari tarikh Aqil tak sihat hari tu. Programe anjuran tempat keje ibu ngan ayah yang dinamakan "Culture Day". Telah berlangsung pada 01 Oct lepas. Dah nak masuk sebulan dah pun!! Lokasi pun dalam kafeteria tempat keje jer..


En suami bersama dengan warga2 jepun yang berkhidmat dalam tu. Warga2 jepun tu mengenakan pakaian dari negara mereka. Ikutkan plan asal en suami nak pakai baju melayu dengan sampin tapi tak pakai sebab ade cerita lawak disebalik tu...haha..

Ni geng2 perempuan..berbaju kurung baju tradisional melayu kita. Yang india pulak mengenakan pakaian sari. Tapi sayangnyer yang berbangsa cina taklah pulak pakai pakaian tradisonal, datang pakai baju t ngan jeans jer pulak hari tu..ish..ish..macam manala nak tunjuk kat orang2 jepun tu pakaian2 tradisional kita rakyat Malaya ni.

Pada hari tu banyak makanan yang disajikan. Makanan2 yang popular dari setiap bangsa. Ada lemang, rendang, sate, nasi impit, kek, tosei, capati, rojak pasambor, spaggeti, bakso, mee udang...yum-yum..macam2 ada..

Ade jugak acara berkaraoke. Makan sambil berhibur. Ni mamat jepun nyanyi lagu semestinya jepun la..sedap suara mamat ni. Sebijik rupa suara artis jepun. Cayalah..

En suami bersama dengan rakan sekerja. Mamat jepun yang tengah tu adalah supporter yang diturunkan sementara kesini.

2011-10-16

BB Aqil demam

Assalamualaikum kepada semua yang masih sudi menjenguk kesini, entry kali ni kisah bb Aqil demam. Demam yang tak hilang2...kejap ada..kejap takde..kejap ade..kejap takde..hampir seminggu. Yang risau sangat tu tahap panas yang tinggi 39.8!..Doktor masukkan ubat kot ponggong ade ler kurang panas tu. Buh cool fever sampai sekering2 diserapnyer..Jaram ngan air aloe vera sekering2 kepala diserapnyer...Klinik yang sama sampai dua kali pergi. Tak jugak ade perubahan. Pada pendapat ibu mungkin gamaknyer ubat klinik tu tak rasi kot..tryla pulak cuba ke klinik kedua. Ambik air penawar pun udah...huhu...Malam sabtu lepas panas terus2an tak hilang walau dah makan ubat! Ikutkan kalau dah ambik ubat tu mestila ade kurang panas tu..ni tak!! memang amat merisaukan dan tertanya2 ngapelah demam ni tak hilang betul2.

Pukul 3am sabtu lepas bangunkan Aqil tuk nyusukan dia. Masa tengah breast feed dia terasa macam ada yang tak kena dengan baby ni. Kejap2 semacam gaya nak tarik..kemudian normal balik..peh tu gaya nak tarik balik. Ibu pun cepat2 kejutkan ayah dia ajak terus ke hospital ngenangkan dah lain jer gayanyer.

Kami terus ke Pantai Hospital. Dalam perjalanan tu air mata duk ngalir..sambil baca apa2 yang patut. Erat dalam pangkuan ibu!
Doktor kata kena ambik darah tuk confirm! Itulah jalan yang terbaik pada ibu. Tapi hanya Allah jer yang tau betapa sedih bila tengok Aqil raung nangis masa doktor ambik darah. Lebih kesian sebabnyer kat kaki. Kata doktor kat tangan uratnyer terlalu halus susah nak cari!! Tu ler ropenyer kaki Aqil berbalut selepas selesai doktor ambik darah.

Kasihnyer seorang ayah. Walaupun berada di hospital 3 hari 2 malam, baby Aqil sangat baik dan tak banyak ragam. Senang tidor walau takde endoi! Sangat bersyukur!
Keputusan darah dah kompem, baby takde virus yang membimbangkan. Syukur alhamdulillah.

Saya dah sihat sepenuhnyer....doa ibu dan ayah semoga Aqil baik dan sihat selalu, cerdik, berakal, berilmu serta beramal soleh. Ameen..

2011-09-29

Section Dinner@Pakeeza

Malam Selasa lepas ade buat makan2 kat Pakeeza Restoran,Ipoh. Nak kata atas tujuan ape pun tak tau, yang taunyer ade baget untuk jabatan masing2 ditempat kerja. Ikut pilihan tempat lokasi mana2 yang suka. Untuk jabatan bahagian ibu ni kami pilih Pakeeza Restoran. Memang sedap disini, sapa2 yang pernah datang mesti rasa nak datang lagi. Malam tu ayahnyer terpaksala menjaga teruna kecik ibu tu. Mujor tak lama mana makannyer....selesai semua cepat2 ca alip bot...
Thanks to my hubby sebab benarkan ibu join makan2 dalam section ibu ni.

Bersama Lin dan Kak Yati. Jabatan ibu ni tak ramai perempuan..majoriti laki2..tapi sebenarnyer lagi best keje dengan budak laki2 ni..tak banyak hal berbanding pompuan yang selalu suka buat perangai.

Sedang kusyuk beratur ambik makanan.

Gendang gendut tali kecapi kenyang perut suka hati..


Ini sebahagian dari yang hadir malam tu. Shift yang bekerja malam tak join. Dorang pergi lain masa pulak.

Thanks Pakeeza...kami nak balik..perut dah kenyang ni..