-----> About me

Foto saya
Ipoh, Perak, Malaysia
Ibu kepada 3 orang hero,Nizarul Mifzal Amin (12 tahun), Nizarul Ikmal Afif (10 tahun) & Nizarul Irfan Aqil (2 tahun ) dan disayangi oleh seorang lelaki yang bergelar suami..Nazaruddin b. Sulaiman.Blog ini dijadikan sebagai satu naskhah istimewa buat anak2 ku tercinta,juga sebagai tinta hati buat suami tersayang.Blog ini mula dibangunkan pada 2009.

-----> Wedding

Daisypath Anniversary Years PicDaisypath Anniversary Years Ticker

-----> My Son's

Lilypie - Personal pictureLilypie
Lilypie - Personal pictureLilypie
Lilypie - Personal pictureLilypie First Birthday tickers

2009-12-15

Sira Pisang Rangup

Pengat memang enak kalau dihidangkan pada sebelah petang. Lebih-lebih lagi kalau hari hujan di petang hari. Asyik sungguh!! Minum pulak air kopi yang kurang manis...nikmat tak terkata. Hai tak kecur air liur ke?? Modal nak buat pengat ni bukanlah mahal sangat. Kalau dah terliur tu, cuba-cuba buat. Setakat tenung gambar aje tak kenyang...hikhik

KATA2 DARI : INFO SAJI.....bukan kata-kata dari si empunyer blog yer...harap maklum...hikhik..... Jom petang ni kita pekena dengan " sira pisang rangup".

BAHAN-BAHAN
400ml santan cair
200ml santan pekat
150gm pisang
150gm gula melaka
80gm sagu
50gm gula pasir
100gm kelapa kering
1 biji telur ayam
1 helai daun pandan ( tak pakai sebab takde..)



CARA-CARA
1. Didihkan santan cair, gula melaka, sagu biji dan daun pandan
2. Masukkan gula pasir dan santan pekat, biarkan mendidih selama lima minit.
3. Sementara itu, sadurkan pisang dengan telur dan salutkan bersama kelapa kering.
4. Goreng sehingga warnanyer kekuningan.
5. Letakkan ke dalam magkuk dan tuangkan kuah ke atasnyer.


***SELAMAT MENCUBA....***




0 ulasan:

Catat Ulasan