-----> About me

Foto saya
Ipoh, Perak, Malaysia
Ibu kepada 3 orang hero,Nizarul Mifzal Amin (12 tahun), Nizarul Ikmal Afif (10 tahun) & Nizarul Irfan Aqil (2 tahun ) dan disayangi oleh seorang lelaki yang bergelar suami..Nazaruddin b. Sulaiman.Blog ini dijadikan sebagai satu naskhah istimewa buat anak2 ku tercinta,juga sebagai tinta hati buat suami tersayang.Blog ini mula dibangunkan pada 2009.

-----> Wedding

Daisypath Anniversary Years PicDaisypath Anniversary Years Ticker

-----> My Son's

Lilypie - Personal pictureLilypie

2009-12-25

Home-Made Chocolate

Semalam masa tengok resepi homemade chocolate ni rasa macam teringin nak cuba. Nak pulak tengok bahan2 tak susah sangat. Intai dari rumah K.Hanieliza (chef terkenal kita tu..) Kat dalam rumah ni start dari bapak sampai ke anak memang peminat chocolate!!..



HOME-MADE CHOCOLATE

Bahan :
300 gm cooking coklat
50 gm cocoa butter
kekacang [badam/hazel/walnut..kismis]

Acuan coklat

Cara-Cara :
1. Cincangkan semua bahan dan masukkan dalam bekas tahan panas.
2. Letakkan dalam kuali berisi air dan panaskan sehingga coklat cair.
3. Tuangkan coklat dalam acuan coklat.
4. Masukkan beberapa biji kacang atau kismis. Tekan dengan garfu sampai tenggelam. Sejukkan.
5. Keluarkan dari acuan (tekan ditengah belakang acuan seperti keluarkan air batu)
6. Hidangkan.



1 ulasan:

kew_chop berkata...

yummy yummy..

Catat Ulasan