-----> About me

Foto saya
Ipoh, Perak, Malaysia
Ibu kepada 3 orang hero,Nizarul Mifzal Amin (12 tahun), Nizarul Ikmal Afif (10 tahun) & Nizarul Irfan Aqil (2 tahun ) dan disayangi oleh seorang lelaki yang bergelar suami..Nazaruddin b. Sulaiman.Blog ini dijadikan sebagai satu naskhah istimewa buat anak2 ku tercinta,juga sebagai tinta hati buat suami tersayang.Blog ini mula dibangunkan pada 2009.

-----> Wedding

Daisypath Anniversary Years PicDaisypath Anniversary Years Ticker

-----> My Son's

Lilypie - Personal pictureLilypie

2009-08-31

Salam dari kenkawan...

Seronoknyer dapat dengar suara2 dari kenkawan sekerjaku yang terchinta..tankiuu kak lia sebab jadi camera women pada kenkawan2 lain...tersangatlah seronoknyer!! rindula kat korang semua especially dimasa2 bulan puasa ni..teringatkan suasana melepak dalam surau yang selalu kecoh sampai siap kena sound ngan minah indon...adoii semua tu dalam kenangan...tunggulah next year kita cukupkan forum balik...

Mek..boleh ke nak makan sushi ngan budu tu...kot2 takut tak lalu nak nelannyer!! hehe
meh la turun cuti sini..time winter nanti...ku tunggu..
Mek apa pesen tudung terbaru la ni..buat projek jual tudung lagi ke??

Liza..macam mana ngan keje?? dengar hari tension..hehe sabo2...ada hikmah tu. Selamat berpuasa gak dari kak nor.

Adikku Imah...awatla malu pulak nak cakap..ni ha anak2 sedara duk ngadaple muka maksunyer!! Kirim salam kat semua di kampung

Kak azah...adoii rindunyer sleng cakap akak ni..syoknyer kalau saya pun ada sana sekali time2 gini..maintain la akak..lawa gitu!!..

Linda..ni le kembar ku di Murata..hehe..org selalu confius ibu ngan linda ni..mantain tetap maintain..hehe
Yang tudung peach tu Angah...tankiuu angah atas ingatan..banyak ambik oder kuih raya tahun ni??

Kak Pah..selamat berpuasa jugak dari nor sefamili..next year kita jumpa InsyAllah..apa produk kecantikan yg tengah laris la ni??

Kak As..tima kasih atas ucapan..selamat berpuasa gak dari nor..mesti gamat dalam surau ye..ku rindu!!!

Kak Sham..amboi semakin lawa dan jelita..selamat berpuasa dari nor..tima kasih atas ingatan..

** Kepada camera women..kak lia, asyik ngambik video org aje..nanti sendla suara akak pulak..mana pegi Kak Shima,Kak Yan ngan Mimi??

OKla thanks atas ingatan kenkawan semua...sayang korang eemmuuahhhh......

2009-08-30

31 August....Happy MERDEKA Day

"Tanggal 31, bulan 8..57...merdeka..merdeka..merdeka..merdeka..ia pasti menjadi sejarah"....memang tak akan lupa dengan lagu allahyarham Sudirman Haji Arshad tu..bila aje nak sambut ulang tahun kemerdekaan Malaysia ku yang terchinta selalulah berkumandang di corong2 radio kan....kepada semua pengunjung2 blog ini diucapkan Selamat Menyambut Hari Kemerdekaan Yg ke-52!!!


Lagu Tema Hari Kemerdekaan 2009.

Ni adalah lirik lagu Satu Malaysia.

Berdiri teguh di bumi
Nyata pupuk semangat satu Malaysia
Sepakat rakyat didahulukan
Pencapaian diutamakan

Perpaduan mendapat rahmat
Toleransi kaum amalan bersama
Kejayaan kita bangunkan
Satu Malaysia

Dalam capai satu tujuan
Tanggungjawab kita semua
Jadi teras bangsa mulia
Kita bina Satu Malaysia

Korus:
Satu Malaysia jadi pegangan
Rukun negara teras panduan
Satu Malaysia benteng negara
Rakyat Malaysia taat setia

Ulang Korus (4x)

Satu Malaysia untuk semua


MORE di Gofuku Musola

Seronoknyer dapat berbuka sekali dengan student2 disini semalam..berbuka di surau.. memang disinila tempat berkumpul kalau nak buat apa2 kenduri, tapi ramai yang dah balik Malaysia..yang tinggal dalam belas2 orang aje..Seronoknyer korang ye...dapat raya ngan famili kat kg!! Semalam yang paling best dapat terawih sama2!! Dah lama sebenarnyer ibu tak jumpa ngan adik2 semua tu..selalu kalau diorang buat apa2 aktiviti mesti bercanggah ngan schedule ibu tu yang jarang dapat join.


Tukang2 masak yang handal!! Ibu datang makan aje ek..ada la jugak bawakkan ayam masak paprik ngan agar2 roti buat tambahan untuk berbuka. Dari kiri: Anim, Shu dan Nana.


Teruna2 mithali....hehe


Sedang menjamu selera...hari ni menu berbuka adalah...daging masak black pepper,sup ayam,ayam paprik dan sayur campur.



Semua dah macam adik beradik je...macam2 pesen posing kalau dah asyik bersembang tu..perut pun dah kenyang!! tengah nunggu nak solat Isyak peh tu terawih..



Si tudung itam tu namanyer Zura, baru lagi kawinnyer..tengah darah manis!! lepas ni cepat2 dokong anak plk...
Apapun memang bestla dapat kumpul semalam...emmmuuahhhh sayang korang semua!! ( untuk yang pompuan2 aje ok...)

2009-08-29

Orang memberi kita merasa...[Part II]

Belum lagi habis makan nashi "pear jepun" yang dibagi makcik kat bawah ni pagi semalam, petang tadi kawan baik ibu pulak sedekahkan buah anggur..boleh ke pakai perkataan "sedekah"tu?? Hehehe...emmm..dibulan2 yang mulia ni pun diaorang pun tau nak bersedekah2 ye..To Yoko san..domo arigatou..oishii katta!!


Katanyer dia beli kat Kureha..punyela banyak dia bagi..jenuhla nak ngabiskannyer kena pulak time puasa gini..apapun rezeki..rezeki..syukur..syukur..


2009-08-28

Orang memberi kita merasa...

Pagi2 lagi dalam pukul 6.50am tetiba le pulak ada bunyi ting tong..ting..tong..aduh sapa le pulak pagi2 ni datang rumah!!. Memang ibu buat dekkk aje... malas betui nak bangun bukak pintu!! dah la bangun sahur pukul 2 pagi then tido balik peh tu pukul 4.15 bangun lagi nak solat subuh. Masa bunyi ting tong tu ayah dalam bilik air tengah mandi nak siap pegi kerja. Ahhh..biar aje la..kalau ada apa2 yang urgent dah pasti orang tu akan letak apa2 message dalam post box tu..Jom sambung tido balik!!!
Masa ayah nak pegi keja dalam pukul 7.30 tu ibu hantar la ke pintu..elok aje beberapa minit bunyi telefon pulak...ayah bergegas bagitau rupanyer makcik kat bawah rumah tu yang datang pagi2 buta tu semata2 nak bagi benda ni....


Laa..rupanyer makcik tu nak bagi "nashi" (buah pear jepun)..mak ooiii banyak betui..
Aduiii..kena pulak time bulan2 puasa ni...sedap buah ni..Kat supermarket jual pun mahal..2 biji pun dalam 298¥ lebih kurang rm10++.


Yang ni nak tau berapa biji....15 biji semuanyer!!!!..makan la puas2...nasib buah ni teramatla sedapnyer...orang memberi kita merasa...
Alamatnyer lepas ni nak kena buat apa2 kuih la pulak nak membalasnyer..

2009-08-27

Berbuka di Kashmir

Hari ni dapat "cuti masak" dari ayah..Ibu anak beranak pekena beriani kat Restoran Kashmir. Tujuan utama nak bawak anak2 makan kat luar hari ni..bagi bebudak berdua tu seronok sikit. Abang ngan adik sehingga kehari ni cuma sehari je tinggal pose..tu pun sebab hari isnin lepas kena datang sekolah..tu yang kesian nengoknyer..pegi sekolah jalan kaki dengan cuaca panasnyer...kalau di Malaysia dulu pegi dan balik sekolahnyer berambik dengan kete. Sini totally different...tak main kete2 ni..nak sekolah jalan kakile ramai2 ngan anak2 jepun yang lain!! Tapi next week isnin dah start sekolah balik..dah habis cuti panjang..emmmm macam mana ye dapat ke bebudak berdua tu tahan nak pose...tunggu dan lihat ajela...Kalau di Malaysia dah tentu ada geng2 yang lain berpuasa....dan cikgu dah tentu kurangkan aktiviti bersukan tapi sini mana depe tau istilah "bulan ramadhan". Waktu makan dah tentu semua kawan2 makan..tak kan anak2 ibu tukang nengok aje..Emmm..inilah masalahnyer....

Apapun jom layan juadah berbuka ibu anak beranak kat Kashmir ni. Mifzal ngan Ikmal memang suka makan kat sini..

MUTTON BERIANI


SALAD


CHICKEN BUTTER MASALA


CAPATI

Mari ramai2 kita bertadarus

Dengan teknologi yang canggih manggih didunia ni..yang jauh pun rasa macam dekat aje..dengan sistem berkamera..sistem berhubung berjam2 lamanyer tanpa bayaran, dan berbagai2 lagi..
Inilah yang ibu nak sharekan bersama2 keluarga, kawan2 dan blogger2 diluar sana.
Banyaknya ganjaran yang Allah swt nak bagi pada bulan Ramadhan ni..meh la kita sama-sama rebut peluang ni...
Hari ni 1st day ibu join bertadarus secara online mengunakan SKYPE dengan cara berconference. Uhu..uhu..baru dapat sambut pose..(pecah rahsia ek..)Ibu rasa ramai diluar sana yang tahu apa itu SKYPE, alah adik beradik macam YAHOO MASSENGER gak..Kepada kawan2 dan blogger2 diluar sana yang mempunyai ID Skype apakata kita rebut kelebihan di bulan Ramadhan ini dengan cara bertadarus secara online. Hidup diperantauan macam ibu ni sangatlah bagus dapat bertadarus cara begini. Bolehla tinggalkan ID anda diruangan komen dan insyAllah ibu akan invite nanti. Tapi jangan terkejut ye sebab ID Skype yang ibu akan invite nanti adalah kepunyaan en.asben. Under nama Nazaruddin B.Sulaiman. Kalau kuar nama tu maknanyer itu adalah Nornaza. Untuk pengetahuan tadarus bermula pada pukul 11 pagi time di Jepun, dan 10 pagi time di Malaysia. Sebetulnyer person incharge yang mengendalikan aktiviti ini adalah salah sorang student disini...Alhamdulillah...
Mari kita renungkan apa itu erti bertadarus yang dipetik dari http://doaharian.blogspot.com


Bertadarus ertinya membaca Al-Quran secara beramai-ramai sehingga tamat (khatam) terutamanya di dalam bulan Ramadan. Hukumnya adalah sunat. Keutamaan bertadarus ialah:
1. Setiap huruf daripada ayat Al-Quran yang dibaca, Allah beri satu kebajikan.

2. Ayat-ayat di dalam Al-Quran banyak berisi ayat memohon keampunan, memohon kebajikan, memohon dijauhi seksaan Neraka dan sebagainya. Dengan membaca Al-Quran, secara tidak langsung kita berdoa dan memohon dari Allah. Allah akan memberikan sebaik-baik pemberian kepada orang-orang yang memohon kepadaNya.

3. Orang yang berpuasa dan bertadarus, mendapat syafaat dari puasa dan Al-Quran.

2009-08-26

Menu berbuka 05 Ramadhan

Hari ni ada tetamu lagi berbuka bersama2 di rumah ni. Seronok menjamu orang makan..tambahan pada adik2 yang belajar disini..kesian diaorang duduk sendiri2 jauh ngan mak..ngenangkan bujang tu..sekali sekala jemput makan di bulan mulia ni dapat jugak dioarang makan ala2 masakan mak di kampung..ye ke???? Karang ada pulak yang nangis ni.


Dari kiri..yang mula2 tu takyah kenal pun memang dah kenalkan...sebelah en.asben tu namanyer Din (org Melaka),Azmi (org Perak..satu kg ye kita..),Faiz (org Perlis) dan akhir sekali Adam (org Penang).

Apala rezeki kita pada hari ini....

DAGING MASAK KICAP


GULAI KARI HIJAU


KERABU IKAN BILIS


PUDING COKLAT (ala2 kek batik)



Selesai solat Maghrib...

2009-08-25

Menu berbuka 04 Ramadhan

Seperti malam2 sebelum ni....ibu nak kongsi juadah berbuka masuk Ramadhan yang ke-4 ni. Tepek jangan tak tepek....


MASAK ASAM PEDAS



TAUHU SUMBAT




AGAR2 ROTI - Menu ni ambik dari Hana punyer resepi. Tankiuu Hana, dapat pujian dari asben ngan anak2...sedap!!


2009-08-24

Menu berbuka 03 Ramadhan

Masuk bulan Ramadhan ni citer pasal makanan aje ye...tengah rajin nak tepek gambar2 juadah berbuka ni..dapat jugak kongsi ngan family dikampung apalah anak/menantu/cucu makan...bila dah malas nak tepek gambar2 nanti takde le ye....
Hari ni masuk ramadhan yang ketiga...begitu cepat masa berlalu ye..

Jom layan apale juadah ibu anak beranak hari ni...


MUTTON KURMA


SAYUR GORENG




BUBUR JAGUNG


TEPUNG GOMAK - Ni beli kat supa la..sangat sedap..kalau kat Mesia inti dalam tu guna kepala parut tapi sini jual dalam tu inti kacang merah..

2009-08-23

Menu berbuka 02 Ramadhan

Hari ni ada tetamu datang rumah, dapatlah memeriahkan lagi suasana berbuka di rumah ni. Memang sangat seronok kalau ada orang datang nak pulak dari negara yang sama.


Oppss..kami belum kawen!!...kami student lagi!!..hah jangan salah anggap ye..yang macho tu namanyer Faiz dan yang comel tu namanyer Hanim. Pelajar di Universiti Toyama.


Belum sempat nak jamah nasi...cik Hanim nak ambik gambar pulak...


Apa2 pun jom layan menu untuk hari kedua Ramadhan ni.

AYAM PAPRIK


SEAFOOD TOMYAM


GULAI LEMAK LABU


KUIH KERIA BULAT


KUIH "TUNJUK" - mintak maap tak tau apa nama kuih ni. Cik Hanim beli. Ada pelbagai rasa...ada inti kacang merah, ada inti kastad..


YOGURT MELON