Semalam masa tengok resepi homemade chocolate ni rasa macam teringin nak cuba. Nak pulak tengok bahan2 tak susah sangat. Intai dari rumah K.Hanieliza (chef terkenal kita tu..) Kat dalam rumah ni start dari bapak sampai ke anak memang peminat chocolate!!..
HOME-MADE CHOCOLATE
Bahan :
300 gm cooking coklat
50 gm cocoa butter
kekacang [badam/hazel/walnut..kismis]
Acuan coklat
Cara-Cara :
1. Cincangkan semua bahan dan masukkan dalam bekas tahan panas.
2. Letakkan dalam kuali berisi air dan panaskan sehingga coklat cair.
3. Tuangkan coklat dalam acuan coklat.
4. Masukkan beberapa biji kacang atau kismis. Tekan dengan garfu sampai tenggelam. Sejukkan.
5. Keluarkan dari acuan (tekan ditengah belakang acuan seperti keluarkan air batu)
6. Hidangkan.
1 ulasan:
yummy yummy..
Catat Ulasan