-----> About me

Foto saya
Ipoh, Perak, Malaysia
Ibu kepada 3 orang hero,Nizarul Mifzal Amin (12 tahun), Nizarul Ikmal Afif (10 tahun) & Nizarul Irfan Aqil (2 tahun ) dan disayangi oleh seorang lelaki yang bergelar suami..Nazaruddin b. Sulaiman.Blog ini dijadikan sebagai satu naskhah istimewa buat anak2 ku tercinta,juga sebagai tinta hati buat suami tersayang.Blog ini mula dibangunkan pada 2009.

-----> Wedding

Daisypath Anniversary Years PicDaisypath Anniversary Years Ticker

-----> My Son's

Lilypie - Personal pictureLilypie

2009-11-12

リンゴ・モモの中田果樹園 (Nakada Apple & Peach Fruit Farm in Kurobe)

Selasa lepas ibu ngan kenkawan jepun ni pegi ke ladang epal di Kurobe. Pegi sekali ngan anak2 sebab hari tu sekolah budak2 ni cuti ganti. Ayah tak join la sebab dia kerja. Yoko san, Sachiyo san dan sorang lagi kawan baru..Nakamura san. Dengarnyer Nakamura san tu ade hubungan persaudaraan ngan empunyer ladang tu.. tu yang dia ajak kesitu tu..bestnyer dapat rasa suasana diladang epal tu!!!!....

Memang best sangat2...geram tengok buah2 tu rendah2 je!!

Buahnyer sangat2 sedap!!!..manis dan rangup...


Memang rendah2 buahnyer..bergayut2 je...budak2 ni pun senang nak capai!!..si Ikmal berebut nak pegang epal yang abangnyer pegang tu!! Tu yang muka sekupang tu..padahal banyak pilihan, nak yang abang punyer jugak!!

Bukan sewenang2nyer boleh petik rupanyer...pekerja ladang tu siap ajar mana2 buah yang dah boleh petik dan cara nak ambik. Yang Ikmal dapat tu pun mamat jepun tu yang pilih!!

Untungnyer dapat kenal dengan Nakamura san tu, buah2 yang Ikmal ngan Mifzal petik tu dapat free je...sebab kat situ rupanyer bukan boleh petik suka2 melainkan beli yang dah siap dibungkus. Sebungkus lebih kurang dalam 9~10 biji rege (¥1000, RM35++).

Seronok kan kalau ade ladang macam ni, nak pulak dapat hasil yang sihat dan elok..sukanyer!!

Bersama dengan tuan empunyer ladang. Sihat je tengok orang2 jepun ni!!

Diladang ni ade jugak pokok peach. Tapi bukan musimnyer...buah peach musimnyer dalam bulan June...gayanyer tak merasa la nak kutip!

Bersama dengan Yoko san yang sangat baik hati!!

Jangan jeles ye ayah...kami dah merasa petik epal!!..dulu petik anggur.

Tengokla anak2 teruna ni disuruh merasa petik epal yang tinggi tu..kena naik tangga nak ambik!! Baik tuan ladang tu.

Yang sebelah ibu tula Nakamura san.

OK kami dah nak balik.. ibu beli sebungkus je buat syarat!! Nanti tuan ladang cakap datang ambik dan makan epal free je..tu pun dia ade bagi extra lagi!!.

1 ulasan:

Watierman berkata...

Besar2 nya buah kan Nor...teringat kenangan lama..masa petik epal kat US...more than 20 years ago...huhuhu...kenangan ...indahnya masa tu!!!makan buah buat cicah2 sambal lagi..terlalulah mewahnya!!

Catat Ulasan