Masa diner tadi dalam pukul 6.30ptg saje je sembang2 ngan ayah pasal beras jepun ni. Kisahnyer pagi tadi ada bgtau pada Yoko san mintak ajar buatkan sushi atau onigiri. Gayanyer macam setuju la dia. Kemudian beras yang nak buat tu pun mesti guna beras yang elok sikit maksudnyer yang banyak kanji, jadi kuat sikit melekitnyer. Kat rumah ni kami makan beras murah je..10kg dalam 2480¥. Kurang melekit...memang sesuai bebenor kalau makan ngan menu2 kita. Kalau beras mahal lagi banyak kanjinyer...
Berbalik tajuk asal ni tadi...masa tengah2 diner tadi ada le pulak orang datang..rupanyer Sachiyo san yang datang, duk bawak beras. Katanyer hasil beras yang ditanam dari rumah mak dia. Baru aje bersembang pasal beras tengok2 dah ada orang datang memberi...nak jadi rezeki!!
Sekarang ni kan masa semua padi2 di tuai. Siap ajar lagi cara masak, katanyer disebabkan beras "baru" jadi bila nak masak hanye masukkan sedikit aje air sebab tengah banyak kanji!!.Mesti sedap dapat makan beras baru...
Secara tak langsung kalau nak belajar buat sushi nanti bolehle pakai beras "baru" ni mesti sedap kot ye.
Domo arigatou Sachiyo san..
Kita hanya mampu merancang....
Setahun yang lalu
0 ulasan:
Catat Ulasan