-----> About me

Foto saya
Ipoh, Perak, Malaysia
Ibu kepada 3 orang hero,Nizarul Mifzal Amin (12 tahun), Nizarul Ikmal Afif (10 tahun) & Nizarul Irfan Aqil (2 tahun ) dan disayangi oleh seorang lelaki yang bergelar suami..Nazaruddin b. Sulaiman.Blog ini dijadikan sebagai satu naskhah istimewa buat anak2 ku tercinta,juga sebagai tinta hati buat suami tersayang.Blog ini mula dibangunkan pada 2009.

-----> Wedding

Daisypath Anniversary Years PicDaisypath Anniversary Years Ticker

-----> My Son's

Lilypie - Personal pictureLilypie

2009-07-21

Sebetulnyer...pokok bunga

Segala yang ibu jangkakan memang betul...ingat tak lagi entry hujung bulan June tajuk tentang "Inila hasil yang pertama". Ibu ceritakan tentang hasil tanaman timun jepun Mifzal di sekolah dah memberikan hasil, dan kisah si Ikmal beria2 menceritakan yang tanaman dia pun dah nak berbuah..tapi bila ditanye buah apa yang dia tanam macam2 buah yang keluar dari mulut dia...ada budo (anggur), ada ichigo (strawbery), ada suika (tembikai)....yang pastinyer si Ikmal pun tak tau apa yang dia tanam. Dan seperti yang ibu jangkakan sebenarnye inilah pokok yang dia tanam di sekolah....


Bunga "morning glory"..last year masa si abang tahun satu pun memang dia tanam bunga yang sama. Terjawablah apa yang ditanam..Ikmal..Ikmal..memang suka mereka2!!
Minggu ni adalah minggu akhir persekolahan disini...apa lagi anak2 pun yahooo!! cuti panjang "natsu yasumi" (cuti musim panas) sampai hujung bulan August. Sebab itulah sensei suruh mak bapak masing2 bawak balik tanaman yang ditanam. Semalam le operasi ibu ngan ayah bawak balik tanaman anak2 ni. Lepas habis cuti panjang kena le hantar balik kesekolah!!



Ni pokok timun abang long. Last June, dia ada bawak balik sebiji. Ibu ada masukkan dalam blog tajuk "Inilah hasil yang pertama".Merasa le ibu ngan ayahnyer...ni nampak ada lagi sebijik..yang tengah berbunga pun ada...dia memang suka makan timun jepun!





Dah sekolah disini merasale anak2 ibu belajar nak nanam bunga ngan pokok timun. Nanti ibu beli benih pokok timun jepun kita bawak balik Malaysia tanam kat sana OK. Gambatte ne...

4 ulasan:

kew_chop berkata...

cantiknya tanaman derang tu. cuti sekolah panjang mehla dtg umah.

NorNaza berkata...

soalan ni memang best kalau jalan2 rumah org time cuti ni,tima kasih le jmput kak nor ni.Tengok keadaan ye ada rezeki bebila blh sampai..Murni idak ke nak jalan Toyama cuti ni?Blh tido rmh kak nor.Murni pun tk prmah sampai lagi kt rumah ni.Next year Mac kak nor dah nak babai balik kg.

kew_chop berkata...

kaknor nak balik tahun depan dah ke?? huhuhu.. sedihnye ramai yg nak balik. saye gak dok sini. kete dah takde, tu yg susah nk berjalan sekarang ni.

NorNaza berkata...

Ye le Murni, kak nor balik end Mac tahun depan.Kontrak keje sini 2 tahun aje.Alah takpe le Murni..sabar ye skrg ni masa cepat berlalu..esok2 nengok2 Murni plk balik Mesia.K.Nor pun rasa tak caya aje rupa2nyer dah nak balik.Hidup kat bandar besar memang org tak pakai kete sangat kan.Paking mahal kan..nnti bulan 10 nk balik kg kan?Mesti best kan..

Catat Ulasan