-----> About me

Foto saya
Ipoh, Perak, Malaysia
Ibu kepada 3 orang hero,Nizarul Mifzal Amin (12 tahun), Nizarul Ikmal Afif (10 tahun) & Nizarul Irfan Aqil (2 tahun ) dan disayangi oleh seorang lelaki yang bergelar suami..Nazaruddin b. Sulaiman.Blog ini dijadikan sebagai satu naskhah istimewa buat anak2 ku tercinta,juga sebagai tinta hati buat suami tersayang.Blog ini mula dibangunkan pada 2009.

-----> Wedding

Daisypath Anniversary Years PicDaisypath Anniversary Years Ticker

-----> My Son's

Lilypie - Personal pictureLilypie

2009-06-20

Saya budak baru belajar...

Semalam 19hb June 2009, tengok hero2 ibu belajar kat sekolah. Dapat jemputan dari sekolah. Ramai jugak mak bapak yang hadir nak nengok cara anak masing2 belajar. Ikutkan sekolah tu agak kerap jugak buat program macam ni. Last year pun entah berapa kali setahun diaorang buat. Kebetulan ayah pun ambik cuti sebab ada urusan sikit jadi dapatlah join sekali. Untuk Ikmal ini kira dah masuk dua kalilah program macam ni.
Tapi yang tak syoknyer Ikmal tak join international class. Dia masuk kelas asal dia darjah satu. Cuma Mifzal aje yang join international class. Jadi ibu ngan ayah terpaksa tukar2 nak nengok depe berdua.


Bagus..bagus anak ibu..ada keyakinan nak cuba jawab soalan dari sensei..



Inile kawan2 dalam international class. Ada anak orang Pakistan, Brazil, Filipina, Amerika. Ikmal ngan sorang lagi takde dalam tu. Depe join kelas sendiri (ichi nensei). Sepatutnyer dia pun ada dalam kelas ni. Tapi rupa2nyer.......



Hehe...patutle rupanyer semua ichi nensei ( darjah satu) belajar cara gosok gigi. Nengokle sensei tengah nengok gigi Ikmal. Dia memang paling takut bab2 gigi ni..fobia sikit sebab ada peristiwa sebalik tu.




Apa le yang anak ibu faham sensei cakap tu, memang muka boring aje..sian sebab tak berapa faham lagi..masa ibu nengok tu entah berapa kali le dia nguap..Takpe baru nak masuk 3 bulan sekolah...nanti dah lama2 bolehle catch up kan. Tapi Nakamura sensei cakap Ikmal dah boleh baca sikit2 dan boleh kenal huruf2 hiragana.



Ni video yang ibu rakam masa dalam kelas Nakamura sensei.

Tengokle memang sporting aje rupa sensei ngajor. Bebudak pun enjoy aje rupanyer. Udah rupa tak takut aje ngan cikgu. Macam mana le anak2 ibu nanti bila masuk sekolah di Malaysia mesti banyak terkejut sebab totally cara belajar different. Sini banyak praktikal dari teori. Bebudak suka cara belajar macam ni, esok2 balik sana....kena le banyak bagi semangat kat diaorang..mudah2an anak2 ibu dapat terima semua perubahan tu..AMIN
Mifzal yang ibu kenal bukannyer seberani dan bising macam tu bila nengok dengan mata sendiri rasa tak caya aje..kemain becok mulut dia bercakap, dan kalau nak tau yang anak orang Amerika tu nama dia Martin memang sensei2 tak terlayan sebab dia kira buat hal dia je. Suka2 dia aje..kalau tiba masa boring dia memang sensei tak boleh nak buat ape. Macam2 ragam....


Ni video Ikmal dalam kelas Morinaga sensei.

Lihatlah keboringan Ikmal begitu terserlah. Tapi nasib baiklah hari2 pegi sekolah dia tak meragam, mau aje bangun pagi. Pada ibu itu yang penting, kalau pagi2 buat hal jenuh jugak nak memujuknyer.



Beratur..jangan rebut!! ikut giliran...ni le kawan2 dalam kelas Ikmal. Berus gigi ngan bekas air tu memang simpan kat sekolah aje, memang dah diajar lepas makan semua murid2 kena gosok gigi. Zaman sekarang ni orang2 jepun dah prihatin betapa pentingnyer penjagaan gigi kalau dulu nengok gigi depe pun memang berkarat...opsss...cabulnyer mulut ibu. Mintak ampun mintak maap..


0 ulasan:

Catat Ulasan