-----> About me

Foto saya
Ipoh, Perak, Malaysia
Ibu kepada 3 orang hero,Nizarul Mifzal Amin (12 tahun), Nizarul Ikmal Afif (10 tahun) & Nizarul Irfan Aqil (2 tahun ) dan disayangi oleh seorang lelaki yang bergelar suami..Nazaruddin b. Sulaiman.Blog ini dijadikan sebagai satu naskhah istimewa buat anak2 ku tercinta,juga sebagai tinta hati buat suami tersayang.Blog ini mula dibangunkan pada 2009.

-----> Wedding

Daisypath Anniversary Years PicDaisypath Anniversary Years Ticker

-----> My Son's

Lilypie - Personal pictureLilypie

2009-09-04

Kani..Ketam..Kani..Ketam..murah2..

Kelmarin dapat maklumat dari seorang kawan mengatakan kani (ketam) murah giler di Toyama. Masalahnyer pulak ayah keje nak pegi macam mana..dan tempat yang dimaklumkan tu memang langsung tak tau kat mane tempatnyer..huhu...rugi..rugi..Patutla tengok dalam tv melambak2 kani yang nak dijual..tak tau sekor tu berapa regenyer...
Untuk pengetahuan sini sekor kani teramatlah MAHALNYER!!! Nak makan pun entah bila2 sekali..kalau ada ofer bolehle nak merasa..
Nak jadi cerita semalam dapat idea nak pegi supa kat sini mungkin diaorang ada jual gak tapi rege mungkin mahal sikit dari yang kat port tu...selalu dimana2 supermarket di Jepun ni, bab2 jual barang2 basah ni diaorang jujur...sebagai contoh kalau yang diaorang jual pagi2 tu tak laku sampai petang...sejam sebelum supermarket tutup diaorang akan letak 50% ofer. Sebab semua sedia maklum orang2 jepun ni suka makan benda yang fresh2..jadi sebab tu bila tak laku automatik rege berdentum turun!! Kalau Malaysia???? Emmm...ikan2 yang dah pecah perut pun masih nak jual..idak pun dibekukan kemudian jual balik...tak baik..tak baik..tak baik!!!
So lepas berbuka semalam ibu pegi nyinggah kejap kat supermarket tu untung2 ada jual kani yang rege dah ofer tu...dekat aje 5 minit dari rumah..kat situ tutup pukul 8 malam..
Jeng..jeng..jeng...seperti yang dijangkakan...


Dari rege 298¥ (rm11++) turun separuh rege...149¥ (rm5++)..Yiihaaa dapat makan kani. Kalau ikutkan original price pun dah murah tu..bukan boleh dapat rege macam tu..Saiznyer berbeza ngan Malaysia kan..sini gemuk dan besar. Sekor pun dah memadai..
Semalam ibu ambik peluang beli 2 ekor...so boleh buat dua kali makan!!



0 ulasan:

Catat Ulasan