-----> About me

Foto saya
Ipoh, Perak, Malaysia
Ibu kepada 3 orang hero,Nizarul Mifzal Amin (12 tahun), Nizarul Ikmal Afif (10 tahun) & Nizarul Irfan Aqil (2 tahun ) dan disayangi oleh seorang lelaki yang bergelar suami..Nazaruddin b. Sulaiman.Blog ini dijadikan sebagai satu naskhah istimewa buat anak2 ku tercinta,juga sebagai tinta hati buat suami tersayang.Blog ini mula dibangunkan pada 2009.

-----> Wedding

Daisypath Anniversary Years PicDaisypath Anniversary Years Ticker

-----> My Son's

Lilypie - Personal pictureLilypie

2010-04-01

Hari pertama di sekolah baru

Hari Rabu lepas adalah hari pertama anak2 ibu bersekolah disini. Dua sessi yang berbeza, si abang bersekolah pagi dan si adik bersekolah petang...tu yang agak leceh sikit.. Minggu ni startlah ibu belajar jadi driver balik. Dua tahun tak pegang stearing memang rasa janggal sikit..tapi dah masuk hari kedua semuanyer rasa ok cuma bile bertempuh dengan suasana sibuk tu yang masih lagi rasa dup dap..dup dap..

Bila kene time tak berkerja ni rasa releksla sikit nak hantar2 anak2 ni...tapi bila dah masuk kerja nanti macam mana la nak susun masa tu yer...mesti rasa kelam kabut sikit!! Adatla kan orang bekerja...emmmmm..rasanyer macam berat jer nak melangkah kerja bila ngenangkan suasana sibuk tu nanti..alangkah bestnyer dapat beri tumpuan sepenuhnyer pada anak2....takperla tu citer lain..dah lari dari topik sebenarnyer ni!!!

Hari pertama datang lewat sikit lebih kurang pukul 8pagi, terus pergi ke opis dulu untuk berjumpa dengan penyelia pagi. Perpandu pada kad laporan sekolah Jepun, penyelia terus tetapkan Mifzal masuk under kelas yang pertama.. Kelas 3 Sukses. Padahalnyer sylibus langsung berbeza cuma yang boleh pakai Mate jer..hikhik...dalam kad laporan tu banyak A dan B jer terus agaknyer dia ingat Mifzal ni berkemampuan...padahalnyer belum lagi tau..hehe..
Aduhh..sebenarnyer kalau boleh biarlah masuk dalam kelas pertengahan jer biar dia mula dari bawah tapi cikgu tu sungguh2 katanyer takper letak dalam kelas teratas. Hari pertama sekolah Mifzal dah dapat ramai kawan..sampai tak guna duit belanja yang ibu kirimkan sebabnyer ade kawan dia belanja makan waktu rehat!!.. mak aiii pandai budak tu ambik hati kawan baru..Nampak wajah seronok bila ambik dia balik sekolah..oklah janji dia seronok pergi sekolah tu yang pentingnyer..

Disekolah Jepun sekarang ni adalah waktu cuti sekolah. Kawan baik Mifzal si Arata kun tu sedang bercutilah disana sempena nak masuk tahun baru (bulan April). Yang Mifzal disini bersekolah tapi dia sedang bergembira di Disney Land bersama mamanyer..Happy Holiday ne...

Yang ni si adik pulak masuk sekolah pukul 1 tengahari..tengah panas waktu ni berkerut jer dahi tu. Yang si adik ni tak habis2 lisau=risau.. jenuh nak tenteramkan dia. Sesampai jer disekolah terus pulak jumpa penyelia petang, katanyer kelas dah ditetapkan tak payah ambik test2. Amboi senangnyer koje tu..katanyer penyelia pagi suruh masuk under kelas kedua iaiti 1 Kreatif. Rupanyer kelas ni masih lagi cikgu lama Mifzal yang mengajar masa sebelum ke Jepun. Cikgu tu pun tak sangka kali ni dapat mengajar Ikmal pulak. Yang lebih lawak cikgu tu tanyer kat Ikmal boleh cakap melayu tak...hehe..sebab katanyer dia ade pengalaman budak Mesia dari London datang sekolah disini..sepatah bahasa melayu tak tau...memang jenuh nak ngajar..tapi bahasa inggeris memang cair kata cikgu tu..memang kene ambik masa untuk ajar budak2 dari luar negara katanyer...berkat kesungguhan tengok2 budak tu dapat 5A dalam UPSR yang lepas.
Budak2 panggil Ikmal "budak jepun"..emmm alah..sian anak ibu ade gelaran pulak yang dorang bagi..bukannyer nak panggil nama..ish..ish..

Snapkan jugak suasana sekolah disini sebabnyer segala citer2 dan adat budaya kita disini kawan Jepun di Toyama tu nak tengok..hari2 diorang masuk katanyer nak tengok bagaimana kehidupan kami di Mesia ni. Jadinyer biolehla dorang comparekan sekolah disana dengan sekolah disini. Apa yang kami nampak semuanyer itu adalah pengalaman....

Dan ini ade sedikit peristiwa yang berlaku semasa ibu berada di dalam kawasan sekolah.

Budak sekolah : Cikgu..cikgu..budak tu pukul kepala saya
Ibu : Kenapa pukul kepala dia...
Budak sekolah : Takde..takde..mana ada saya pukul kepala dia
Kawan budak sekolah : Ye...dia pukul kepala budak ni..
Ibu : Adik darjah berapa?
Budak sekolah : Darjah satu cikgu..

Haha....ade gaya cikgu ke ibu ni!! Sampai budak sekolah pun jadi kompius cikgu tulin dengan cikgu tiruan..hikhik...balik citer dengan ayah ngekek ayah gelak..katanyer mana taknyer awak bawak fail tu yang ade rupa gaya cikgu...hehe...

Dalam hati..seronok pulak budak2 tu panggil cikgu...walaupun cikgu tiruan..huhu..



4 ulasan:

Watierman, rmanbkr berkata...

Tahniah....buat anak2 Untie....dah masuk sekolah yer!!! Moga belajar dengan tekun dan mencapai kejayaan yang cemerlang ya Sayang!

Nor...pejam celik...pejam celik sekejap jer dia orang besar Nor!

kew_chop berkata...

derang sekolah kat sekolah mana kaknor. hihi, cikgu tiruan comel la.. sesuai ngan kaknor. memang dulu 1st time kita jumpa, kita ingat kaknor cikgu..

NorNaza berkata...

Kak Watie - tima kasih kak..harap dorang dua beradik dapat terima pembaharuan baru ni yg totally different cara belajarnyer

NorNaza berkata...

Murni - sekolah kat area2 sini jugak..tula dapat pangkat cikgu la plk..hikhik..budak darjah satu main belasah jer..hehe

Catat Ulasan